Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Instagram walhalla voor verkopers nepmerkkleding

Het lijkt misschien een win-winsituatie: een kledingstuk van een designermerk, maar dan voor een paar honderd euro minder. Kledingstukken van onder meer Gucci, Louboutin en Louis Vuitton maar dan voor spotprijzen zijn te vinden op tal van Instagramaccounts. Wat blijkt: het gaat om nepmerken. En dat is strafbaar.

Spotgoedkoop

Instagram verwijderde het afgelopen jaar ruim tweeduizend Instagramaccounts waarop kleding werd verkocht van dit soort nepmerken, blijkt uit onderzoek van NOS Stories. Op de accounts worden de accessoires, schoenen en kledingstukken van de designermerken voor honderden euro’s minder aangeboden dan in bijvoorbeeld de Bijenkorf.

Maar de kleding blijkt achteraf helemaal niet van het merk te zijn waaronder het verkocht wordt. Het wordt nagemaakt in fabrieken in onder ander China en Turkije. De handelaren op Instagram kopen de spullen goedkoop in en maken er vervolgens een paar tientjes winst op.

Hoge geldboetes

Ondanks de tweeduizend opgedoekte accounts is het probleem van de verkoop van nepmerkkleding nog lang niet opgelost. Het aantal Instagramaccounts waarop de kleding wordt verkocht zou zelfs oplopen tot in de miljoenen.

Handelaren die betrapt worden staat in ieder geval een flinke geldboete te wachten. Boetes voor het maken en verhandelen van nepmerkkleding kan oplopen tot vijfentwintigduizend euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.