Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 10 jan 2019 / 10:20 uur

‘Minder Marokkanen’-proces gaat door

Het proces tegen Geert Wilders vanwege zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak gaat gewoon door. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdagochtend bepaald.

De PVV-leider had het gerechtshof gevraagd de stekker uit het proces over zijn uitspraak te trekken, omdat hij door de politieke inmenging geen eerlijk proces zou krijgen. Maar volgens het hof kan het proces toch gewoon door blijven gaan.

Nieuwe getuigen

In plaats van het proces te schrappen, zullen een aantal nieuwe getuigen worden gehoord, waaronder oud-minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten en voormalig OM-topman Herman Bolhaar. Daar had Wilders om verzocht, om te kunnen onderzoeken of de politiek zich heeft bemoeid met de beslissing hem te vervolgen.

Ook zal de officier van justitie worden gehoord die heeft besloten oud-D66-leider Alexander Pechtold niet te vervolgen. Volgens Wilders heeft het OM blijk gegeven van willekeur, door hem wel en Pechtold niet aan te klagen. Pechtold heeft omstreden uitspraken gedaan over Russen.

Daarnaast zullen ook een aantal ambtenaren als getuige worden gehoord. Dat zal niet op de openbare zitting gebeuren, maar door de onderzoeksrechter van het hof, de raadsheer-commissaris.

‘Winst’

De advocaat van de PVV-leider, Geert-Jan Knoops, wijst er nu op dat het onderzoek er alsnog toe kan leiden dat het hof de vervolging van Wilders ongeldig verklaard.   „Dat is winst”, aldus de raadsman, „want er wordt nu serieus naar gekeken. Het hof zegt: in dit stadium is het te vroeg om het OM naar huis te sturen, de rechter wil alles in onderlinge samenhang bezien.”

Wilders deed zijn uitspraken over ‘minder Marokkanen’ in 2014. De rechtbank veroordeelde de politicus in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het OM tekende hoger beroep aan tegen het vonnis.

Het hof begint aan de inhoudelijke behandeling van de zaak op 25 juni.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Minder Marokkanen’-proces gaat door
Sluiten