Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 21 jan 2019

Hét antwoord op de vraag: ‘Wie is Duncan Laurence?’

AVROTROS maakte maandagmiddag bekend wie Nederland zal gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Meestal heeft het ganse land zijn oordeel al klaar, maar nu lijkt er slechts een soort respons de boventoon te voeren. Wie is hij?

De 24-jarige Duncan de Moor is een grote onbekende, hij deed in 2014 mee aan The Voice of Holland waarin hij het onder begeleiding van coach Ilse de Lange schopte tot de halve finale. Zijn song blies het selectiecomité weg, zo laat Eric van Stade van AVROTROS weten. Maar wie is hij nou?

Gevoelige snaar

De Moor is geboren op 11 april 1994 heeft in 2018 zijn opleiding aan de Rockacademie te Tilburg afgerond. Informatie over hem vinden, blijkt nog best lastig te zijn. Toch heeft hij wel een Instagram-account, waarop hij 49 updates heeft geplaatst. Hier maak je kennis met een jonge artiest die pieken en dalen heeft gekend, met depressieve periodes, angst en stress. Een aantal geleden kwam hij uit voor zijn biseksuele geaardheid.

De reden waarom er zo weinig over hem te vinden is, lijkt ook duidelijk: hij houdt niet zo van publiciteit en sociale media. In 2018 besloot hij hier dan ook mee te minderen en dit heeft volgens hem een zeer positief effect gehad. Deze detox heeft hem de energie gegeven om in 2019 voor het hoogst haalbare te gaan.

Waar er in voorgaande jaren werd gekozen voor gevestigde A-artiesten, is in 2019 juist gevallen op een nog onontdekt talent. De zanger is zelf behoorlijk in zijn nopjes. Hij laat weten erg blij te zijn en hoopt dat zijn deelname aan het liedjesfestijn de weg in de toekomst vrijmaakt voor meer onontdekt poptalent van Nederlandse bodem.

Koreaanse klasse

Oud Eurovisie-deelneemster Ilse de Lange, die hem eveneens coachte tijdens The Voice of Holland, wees de selectiecommissie op het grote talent van haar voormalige pupil. Volgens de Twentse zangeres, die in 2014 op de tweede plek eindigde op het Songfestival, is Laurence een authentiek talent die een gevoelige snaar weet te raken met een internationale uitstraling.

Deze internationale ervaring deed hij op in Stockholm en London, waar hij ontwikkelde zich tot een volwaardige singer-songwriter. Zijn grootste succes staat echterniet op zijn eigen naam. Maar mag desalniettemin best indrukwekkend genoemd worden, Laurence schreef mee aan de hit Closer van K-Pop boyband 동방신기(TVXQ!).

Dit zal in Nederland waarschijnlijk weinig belletjes doen rinkelen, maar album genaamd New Chapter No. 1: The Chance of Love, met daarop zijn nummerheeft in Zuid-Korea op nummer 1 gestaan in de toonaangevende Billboard Hot100. De boyband heeft daarnaast in landen zoals Japan, Singapore, Thailand en Maleisië een grote fanbase.

Kansen

Meestal is het vrij makkelijk te voorspellen met wat voor nummer een deelnemer zal komen vanwege zijn eerdere werk. Dit blijkt bij Laurence lastiger te zijn omdat hij dus zo onbekend is. Vanwege zijn internationale ervaring, zullen fans van Sieneke waarschijnlijk teleurgesteld zijn. De kans is uitzonderlijk groot dat het nummer ter gehore zal brengen in Tel Aviv Engelstalig is en dat hierin geen draaiorgels aanwezig zijn. Uptempo lijkt eveneens onaannemelijk gezien zijn imago als authentieke Singer-songwriter. Een goeie stem met een groot bereik en een goeie kop met een gunfactor, heeft hij in elk geval wel.

Dat kleine liedjes met een persoonlijk eigen verhaal goed kunnen scoren tijdens het Songfestival bewees Salvador Sobral die namens Portugal in 2017 heel Europa verraste. Toch wint intiem niet altijd extravert: vorig jaar won het ‘kippennummer’ van Netta en in 2016 ging Oekraïne er met de winst vandoor met een bombastisch lied over het leed van haar grootmoeder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch hebben al deze drie acts een ding gemeen: een persoonlijk en authentiek verhaal. Iets wat Laurence volgens Ilse de Lange ook heeft.

Krijgen we een meeslepende Calm after the Storm in een nieuw jasje of zal hij de extraverte en kleurrijke invloeden van K-pop in zijn Songfestivalnummer en act verwerken? Dit zullen we op 7 maart weten, dan wordt het nummer waarmee Duncan Laurence de harten van de Europese televisiekijker wil veroveren bekend. Op 14 of 16 mei zal Nederland zich eerst moeten plaatsen voor de finale. De finale van het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar plaats op zaterdag 18 mei.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hét antwoord op de vraag: ‘Wie is Duncan Laurence?’
Sluiten