Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 7 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Goede voornemens halen? Zij gingen je voor.

Januari is nog maar net begonnen, of de meeste goede voornemens zijn alweer gesneuveld. Toch kun je die goede voornemens echt wel halen. Familie Hekelaar en Ruth Rottiné maakten vorig jaar hun droom waar. ,,Het kan echt. Als je het maar wilt.”

Goede voornemens halen? Zij gingen je voor.
De familie Hekelaar reist al ruim een jaar de wereld rond.

Familie Hekelaar

Goede voornemen: Een wereldreis maken

Van een doodgewoon Nederlands gezin naar echte wereldreizigers. De familie Hekelaar uit het Noord-Hollandse Opperdoes hebben hun goede voornemen waargemaakt. ,,Er waren duizend redenen om het niet te doen, maar omdat we het zo graag wilden, zijn we ervoor gegaan”, vertelt vader Richard Hekelaar. Januari vorig jaar begon hun grote avontuur. Met zijn vijven stapten ze in de Trans Siberië Express. Een trein die dwars door Rusland naar China rijdt. Inmiddels verblijven ze in het oosten van Australië.

,,Toen de kinderen hoorden dat we een wereldreis gingen maken, waren ze boos en enthousiast tegelijk”, vertelt Richard. Samen met zijn vrouw Heidi hebben ze drie kinderen onder de twaalf jaar. ,,Ze vonden het niet leuk dat we het huis waar ze zijn geboren en getogen, gingen verkopen. Maar ze vonden wel heel gaaf dat ze opeens heel veel van de wereld zouden gaan zien.”

Goede voornemens halen? Zij gingen je voor.
De familie Hekelaar reist al ruim een jaar de wereld rond.

Leerplicht

Het idee om een wereldreis te gaan maken, ontstond mede dankzij de kinderen. ,,De kinderen werden niet genoeg uitgedaagd op school. De leerplichtambtenaar stelde voor om onze zoon van 9 al naar de middelbare school te sturen, maar wij vonden dat nog niet verantwoord.” Een grote reis maken was daarom de ideale oplossing. Als kinderen namelijk langer dan acht maanden niet in Nederland zijn, vervalt hun leerplicht. ,,Dat betekent dat onze jongens op latere leeftijd aan de middelbare school kunnen beginnen. Toen vervolgens de huizenmarkt aantrok en een makelaar zei dat het huis binnen een week verkocht zou zijn, was de knoop doorgehakt. Op dat moment kwam alles voor ons bij elkaar.”

Goede voornemens halen? Zij gingen je voor.
De familie Hekelaar reist al ruim een jaar de wereld rond.

Hoewel het plannen en reizen het gezin nu soepel verloopt, is dat niet altijd zo geweest. ,,Gedurende de voorbereiding van onze wereldreis hebben we af en toe echt wel onze bedenkingen gehad. De Nederlandse wet- en regelgeving is echt dramatisch.” Toch heeft het stel zich daar niet door laten tegenhouden. ,,In ons geval scheelde het enorm dat we alles samen deden. Heidi en ik wisten van tevoren dat er veel beren op de weg zouden komen. Natuurlijk levert dat stress en irritatie op, maar als je het echt wilt dan ga je ervoor en moet je het gewoon doen.”

Volgens Heidi hebben de kinderen, nu een jaar verder, enorm veel geleerd van de reis. ,,Onze kinderen hebben geleerd om contact te maken met zoveel verschillende mensen. Ook spreken ze nu alle drie goed Engels en weten ze veel meer over geografie.” Richard is het helemaal met haar eens. ,,Wat de kinderen tijdens deze reis allemaal hebben geleerd, kan geen school ze leren.”

Goede voornemens halen? Zij gingen je voor.
Ruth Rottiné is gelukkig, sinds een jaar werkt ze namelijk thuis.

Ruth Rottiné

Goede voornemen: Vanuit huis werken

Twee jaar geleden werkte Ruth Rottiné (36) uit het Friese Stiens nog als leidinggevende bij een internationale organisatie, maar vorig jaar gooide ze het roer helemaal om. Alles wat ze die tijd deed, deed ze omdat het moest en niet omdat ze er passie voor had. Dat in combinatie met de hectiek van haar baan zorgde ervoor, dat ze met een burn-out thuis kwam te zitten.

,,Toen ik was hersteld van mijn burn-out, wist ik dat ik het anders moest aanpakken”, vertelt ze. Ruth wilde meer thuis gaan werken om zo een betere balans tussen werk en privé te creëren. Ze hoopte zo meer bij haar kinderen te kunnen zijn en meer vrijheid te hebben.

Zoals het vaak bij goede voornemens gaat, belandde ook Ruth’s voornemen in de ijskast. In de zomervakantie van 2018 begon het plots weer te kriebelen. Een oud-collega van Ruth kwam langs bij haarwerk. Zij vertelde dat er nieuwe marketingcommunicatiefuncties vrijkwamen en dat ze haar wilden hebben. Aangezien Ruth’s contract bij haar huidige baan toch afliep en ze bij die aangeboden functie de mogelijkheid kreeg om thuis te werken, besloot ze de baan te nemen.

Meer energie

,,Thuiswerken heeft me veel rust opgeleverd. De prikkels van je omgeving zijn bij thuiswerken veel minder, daardoor hou ik meer energie over en voel ik me gelukkiger”, vervolgt Ruth. Werken vanuit huis geeft haar meer voldoening dan een hele dag op kantoor zitten. ,,Thuis heb ik mijn eigen koffie en ben ik veel productiever.”

Wat volgens Ruth essentieel is om een goed voornemen waar te maken? ,, De steun van anderen en geloven in jezelf”, zegt ze resoluut. ,,Ook al zijn er nog zoveel mensen die aan je twijfelen, het enige wat je nodig hebt om je goede voornemen te kunnen bereiken, is de bemoediging van anderen en vertrouwen in jezelf.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.