Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 24 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Gemengde reacties op carnavalsnummer over pijpen

„Ik wil je pijpen, je pijpen, je pijpen… ik wil je pijpen van je broek wat korter maken”, zo klinkt het refrein in het carnavalsnummer Ik wil je Pijpen van de Bredase zusjes Monique en Esther.

Deze regel kan niet op de goedkeuring van iedereen rekenen, sommigen vinden het onderwerp en de suggestie die gewekt wordt veel te ordinair en plat voor een cultureel evenement als carnaval in Noord-Brabant, zo meldt Omroep Brabant

Broekspijpen

In de feestelijke clip is te zien hoe de bonte zusjes, met de artiestennaam Sjansjee, in de rol van kleermaker kruipen. Hierbij wordt een ietwat sullige man met een brilletje van modeadvies voorzien door de dames die onder een dikke laag make-up zitten. Nieuw is dit nummer niet, deze versie uit 2019 is namelijk een cover van het in 1982 uitgebrachte liedje ‘ik wil je broek wat korter maken’ van Aad Klaris uit Rotterdam.

De zusjes menen dat het nummer uit hun ‘naaiatelier’ niet al te serieus genomen moet worden. Ook moet de tekst worden gezien als onderdeel van een act met een dansje. De Bredase dames van 39 en 43 willen met dit liedje dé carnavalskraker van 2019 worden. Hiermee zou hun dubbelzinnige meezinger in het illustere rijtje komen van onvergetelijke hits als: Zachte G en harde L, Ik wil seks met die Kale, Lauwe Pis en natuurlijk De Gròzzie van Mèn Buurvrouw. 

#ophef

Het nummer zou overduidelijk geschreven zijn door een iemand uit de Randstad die niet begrijpt waar het precies om gaat bij het carnaval. Hierbij worden termen gebruikt als ‘om te kotsen’, ‘goedkoop scoren’ en ‘kinderachtig’. Ook maken sommigen zich zorgen om het welzijn van de kinderen die zulke schokkende teksten moeilijk zouden kunnen verkroppen.

Niet iedereen deelt deze opinie, sommigen vinden hun beurt weer dat de critici zich niet aan moeten stellen en tegenwoordig niemand meer ergens tegen kan. Met bewoordingen als ‘mierenneukers’, ‘azijnzeikers’ en ‘overal zout op leggen’ zetten zij hun argumenten kracht bij. Een moeder is fan en laat weten dat haar dochter van vier inmiddels de tekst en het bijbehorende dansje kent.

Het carnaval barst dit jaar weer los van 28 februari tot en met 5 maart. Het feest wordt alleen maar gevierd in gebieden waar mensen ‘friet’ zeggen in plaats van – het veel gangbaardere en correctere – ‘patat’. Met dit laatst mag je het natuurlijk oneens zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.