Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 22 jan 2019 / 21:14 uur

Gegevens delende KVK wint Big Brother Award

Vooral voor veel zzp’ers zal het voelen als – een beetje – gerechtigheid: De Kamer van Koophandel is de grootste privacyschender van Nederland, vindt het publiek, en daarom krijgt de instantie dit jaar de Big Brother Award. Die werd dinsdag uitgereikt door de organisatie Bits of Freedom, die zich inzet voor privacy.

Doorverkoop

Alle bedrijven in Nederland moeten zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat zijn niet alleen de grote ondernemingen en het midden- en kleinbedrijf, maar ook zelfstandigen die vanuit huis werken. De Kamer van Koophandel verkoopt de gegevens van bedrijven door. Daardoor worden zzp’ers thuis aan de lopende band gebeld door bedrijven die bijvoorbeeld elektriciteit aanbieden. ,,Zzp’ers zijn echt heel erg boos op de Kamer van Koophandel. We leven in een samenleving waar steeds meer mensen zzp’er zijn, en die hebben allemaal last van de directe en vervelende manier waarop die bedrijven te werk gaan”, verklaart Bits of Freedom.

De Kamer van Koophandel begrijpt ,,dat ondernemers hier hinder van ondervinden” en wil daarom met de overheid zoeken naar een oplossing die ondernemers kan ,,beschermen tegen deze ongewenste benadering”. In de wet staat dat contactgegevens van bedrijven openbaar moeten zijn, omdat iedereen moet kunnen nagaan met wie hij of zij zaken doet. Mensen kunnen zo fraude en oplichting voorkomen, aldus de Kamer.

https://twitter.com/maikeltjeonline/status/1087716142779633664

Belastingdienst en Facebook

De twee andere genomineerden waren de Belastingdienst en Facebook. De fiscus verwerkt het burgerservicenummer (bsn) van zzp’ers in hun verplichte btw-nummer. Als het bsn in verkeerde handen valt, kan het worden gebruikt voor identiteitsfraude. Facebook kon de prijs winnen voor het privacyschandaal rond de gegevens van tientallen miljoenen gebruikers. Die kwamen in handen van een schimmig onderzoeksbureau. Daarnaast gebruikt Facebook de telefoonnummers van gebruikers om ze gericht advertenties te laten zien. De Big Brother Award ging vorig jaar naar het kabinet voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).

Bits of Freedom reikte ook een Expertprijs uit. Die ging naar minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). De manier waarop hij zorgfraude wil aanpakken, schendt volgens de jury het beroepsgeheim waar artsen zich aan moeten houden. Kirsten Fiedler van de organisatie European Digital Rights kreeg een positieve prijs, de Felipe Rodriguez Award, voor haar inzet voor privacy.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gegevens delende KVK wint Big Brother Award
Sluiten