Metro
Metro Nieuws 18 jan 2019 / 09:39 uur

Franse minister vindt wijn niet echt alcohol

Dat de Fransen hun glaasje wijn serieus nemen wisten we al wel. Maar Didier Guillaume, de Franse minister van Landbouw en Voeding heeft zich nu wel op bijzondere wijze uitgelaten over zijn eigen drankje naar keuze. Zo zei hij in een interview met een Franse krant onder meer dat wijn geen alcohol is als alle andere alcoholische dranken.

„Ik heb nog nooit een jongere gezien die naar een discotheek gaat en dronken thuiskomt omdat hij te veel Côtes du Rhône of Bordeaux heeft gedronken’, aldus de minister.

Franse cultuur

Het is in Frankrijk slecht gesteld met de inzichten omtrent de schadelijkheid van alcohol. Afgelopen week werd het nationale strijdplan tegen verslavingen gepresenteerd. Dat plan bevatte echter geen enkele maatregel om alcoholgebruik en-verkoop te verminderen.

Dit ligt mede aan de Franse cultuur, waarin wijn diep geworteld is. Wijn hoort niet alleen bij het diner, maar ook bij de lunch. Daarnaast is het ook gewoon een product waar een miljardenindustrie achter schuilgaat. Het moet dus gewoon verkocht worden.

Een goed glas wijn

Volgens Guillaume is het alcoholgebruik onder jongeren zeer slecht te noemen, „zij drinken mixdrankjes en sterkte drank". Hij vindt dat de regering naast het strijden tegen verslavingen, ook „het goede en het mooie moet bijbrengen aan de Franse jongeren". Zo zouden jongeren moeten leren een goed glas wijn te drinken, „zodat ze weten wat dat is”.

De minister werd hierin op Twitter tegengesproken door psychiater en verslavingsdeskundige Michel Reynaud. Hij zei dat de minister eens een kijkje moest nemen op de spoedeisende hulp. „Iedere dag belanden er Fransen in het ziekenhuis door het drinken van wijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Franse minister vindt wijn niet echt alcohol
Sluiten