Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 14 jan 2019
Leestijd: 5 minuten

Familie Holleeder: wie is wie?

Nu Judas wordt uitgezonden op televisie en Videoland, staan Holleeder en zijn familie weer in het middelpunt van de belangstelling. Astrid Holleeder schreef het gelijknamige boek over haar broer, waarin ze vertelt hoe ze van plan was om haar broer te vermoorden. En hoe ze stelt zeker te weten dat Holleeder haar gaat vermoorden.

De serie is een nieuw hoofdstuk in de opmerkelijke geschiedenis van de familie Holleeder. De zussen Astrid en Sonja getuigen tegen broer Willem in de rechtszaak waarin hij terecht staat voor meerdere liquidaties.

Afgelopen maandag vond de vijftigste, en daarmee laatste inhoudelijke procesdag plaats. De persoonlijke omstandigheden van de crimineel stonden centraal. Tevens werd bekendgemaakt dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries een telefoongesprek uit 2011 had opgenomen, en tegen Holleeder gaat getuigen.

Hoewel Holleeder normaal gesproken zijn woordje klaar heeft, ging hem dat maandag minder goed af. Zijn verweer kwam er uiteindelijk op neer dat hij „het allemaal niet zo had bedoeld.” 14 februari wordt het proces hervat met het requisitoir van de twee aanklagers.

Wie is wie in deze familievete?

Willem Holleeder

Broer Willem is natuurlijk de bekendste telg uit de familie – om hem draait het allemaal. Holleeder is al decennialang een van de beruchtste criminelen van Nederland. Al in de jaren 70 vormt hij met Jan Boellaard, Frans Meijer en zijn bloedgabber Cor van Hout een knokploeg die voor huiseigenaren krakers uit panden slaat. Grof geweld werd niet geschuwd – Holleeder en zijn vrienden gebruikten honkbalknuppels.

Ze zouden zich ook bezighouden met overvallen – het viertal wordt door oud-commissaris Joop van Riessen onder meer beschuldigd van een spectaculaire overval op het kantoor van de Gemeentegiro, een betalingssysteem. Daarbij werd gebruik gemaakt van een speedboot.

De vrienden hebben wat handeltjes in de horeca en in de bouw. Maar als de zaken in 1983 wat minder gaan, besluiten Holleeder en Van Hout om biermagnaat Freddy Heineken te ontvoeren. Ze krijgen hulp van Frans Meijer, Jan Boellaard en Martin Erkamps.

Het vijftal kreeg 35 miljoen losgeld. Daarvan is twintig miljoen begraven in een bos – en later door de politie teruggevonden. De rest werd eerlijk verdeeld, drie miljoen per persoon. De ontvoerders worden opgepakt, maar de drie miljoen van Holleeder is voor het grootste gedeelte nog altijd spoorloos.

Als de mannen in de jaren 90 worden vrijgelaten, zetten Willem Holleeder en Cor van Hout nieuwe stappen in hun criminele carrière. Ze werken samen met John Mieremet en Sam Klepper, die voor zichzelf zijn begonnen na de liquidatie van Klaas Bruinsma. Holleeder wordt ook vrienden met vastgoedbaas Willem Endstra, van wie hij miljoenen afperst.

Holleeder wordt daar in 2007 voor veroordeeld. Zijn kompanen John Mieremet, Sam Klepper en Cor van Hout zijn dan al geliquideerd. Ook Willem Endstra is geliquideerd. Holleeder wordt er nu van verdacht dat hij opdracht heeft gegeven voor de moord op Mieremet, Van Hout en Endstra, en twee andere moorden.

https://twitter.com/parool/status/794798107397681152

Sonja Holleeder

Willems bekendste zus is Sonja, die is getrouwd met zijn vriend Cor van Hout. Sonja ontmoet Van Hout in de jaren 80, schrijft Crimesite. Van Hout woonde toen eigenlijk samen met een andere vrouw, maar verwekte een kind bij Sonja en ging bij haar wonen. Het kind, een dochter, wordt een half jaar voor de ontvoering op Heineken geboren.

Na de ontvoering van Heineken vluchten Willem Holleeder als Cor van Hout naar Frankrijk. Het was aan Sonja te danken dat de twee werden gevonden: ze belde regelmatig met Cor, vanuit openbare telefooncellen. Maar de politie observeerde haar, en kon aan de hand van de telefoontjes achterhalen waar Van Hout en Holleeder zaten.

In 1993 krijgen Sonja en Van Hout een tweede kind. Sonja voedt de kinderen in haar eentje op – Van Hout zit lange gevangenisstraffen uit, eerst voor de ontvoering van Heineken, later voor drugshandel.

De relatie tussen de twee was ronduit slecht: als Cor van Hout op vrije voeten was, ging hij naar prostituees, dronk hij veel en hij was verslaafd aan gokken. Dat Sonja toch bij Van Hout bleef, heeft er volgens Crimesite dan ook vooral mee te maken dat Van Hout financieel goed voor het gezin zorgde.

Sonja Holleeder beschuldigt haar broer er nu van dat hij de opdracht heeft gegeven om Cor van Hout te liquideren.

Astrid Holleeder

Een jonge Willem Holleeder met zus Astrid op de schouders.

Zus Astrid is in haar jeugd wat anders dan de rest van de familie, zo omschrijft NRC in een portret: ze leest boeken, gaat studeren. Haar huiswerk maakt ze in de tram, want dat werd thuis niet gewaardeerd. „Als je huiswerk maakte, was je een debiel.”

Astrid weet het toch tot de universiteit te schoppen, studeert daar rechten en wordt strafrechtadvocaat. Willem Holleeder ziet haar als zijn vertrouweling, zo stelt Astrid. Willem komt bij haar langs om raad, vraagt of verklaringen die zijn afgelegd in strafzaken ook gevolgen voor hem zouden hebben.

Volgens Crimesite komt Astrid Holleeder ook regelmatig voor op de taps die zijn afgenomen in een politieonderzoek dat in de jaren negentig tegen Cor van Hout liep. Na diens dood zou zij, samen met broer Willen en zus Sonja, betrokken zijn geweest bij de verkoop van prostitutiepanden van Van Hout in Alkmaar.

Astrid stelt dat haar broer achter meerdere liquidaties zit. Hij deelde veel met haar, maar hield het wel in bedekte termen. Astrid verklaarde dat Willem zelden een naam liet vallen, en zei nooit letterlijk dat iemand vermoord zou worden. „Als hij zei: je kan er beter niet naast lopen, dan wist ik: die gaat. Soms was een simpel handgebaar al genoeg.”

Gerard Holleeder

https://twitter.com/vlindersescort/status/696406224431149056

Willem Holleeder heeft niet alleen twee zussen, maar ook een broer: Gerard. Hij is een stuk minder bekend dan zijn broer en zussen – hij blijft uit de media en legt ook geen beschuldigende verklaring tegen Willem af.

Gerard werkt als bedrijfsleider bij twee gokhallen op de Amsterdamse Wallen. Officieel heeft broer Willem niks met deze hallen te maken, maar justitie vermoedt dat de eigenaar een stroman is van Willem Holleeder. De panden waren ooit eigendom van Willem Endstra, de vastgoedmagnaat die door Holleeder werd afgeperst.

Gerard werd in 1999 ontvoerd door twee kidnappers. Hij wordt in de ochtend van zijn bed gelicht, aldus Vrij Nederland. De ontvoerders schreeuwen dat het gaat om een schuld van Willem – hij zou tien miljoen gulden hebben geleend. „En dat moeten we terughebben.”

Maar de mannen krijgen het geld niet. Na een paar uur werd Gerard vrijgelaten – de daders gingen er vandoor met enkele tienduizenden guldens uit de gokhallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.