In het nieuws

Facebook: het bejaardentehuis onder de sociale media

Het soort updates waar tieners niet op zitten te wachten

Foto van 'Jelmer Visser'

29 JAN 2019

Jongeren verlaten Facebook in een recordtempo, waar in 2016 nog 67 procent van de jongeren dagelijks gebruik maakte van het sociale medium is dit percentage in 2019 gedaald naar een summiere 30 procent, zo blijkt uit het jaarlijkse Nationale Sociale Media Onderzoek 2019 van adviesbureau Newcom.

Wat is de oorzaak van deze teloorgang? Metro vroeg het aan de groep die het snelste afscheid nam van de blauwe F: de tieners. Waarom is Facebook volgens hen het nieuwe Hyves?

Quinten (15) en Isabel (17) bereiken een miljoenenpubliek via Tiktok ©Quinten Verschuure en Isabel Kist

Tiktok

Een sociaal medium dat al jarenlang stilzwijgend populairder wordt onder de jongste doelgroep is Tiktok, dat tot vorig jaar Musical.ly heette. Een aantal Nederlandse tieners gebruikt Tiktok om een wereldwijd miljoenenpubliek te bereiken. Sommigen hebben honderdduizenden volgers en zijn uitgegroeid tot internationale sterren. Ook zij gebruiken Facebook eigenlijk nooit meer.

De 15-jarige Quinten Verschure uit Utrecht maakt als influencer furore met zijn comedy- en muziekvideo's op Tiktok, waar hij meer dan 268.000 volgers heeft. Op Facebook zit hij alleen omdat het niet anders kan. „Wanneer je Instagram als artiest wil gebruiken is dit gekoppeld aan je Facebookprofiel", zo verklaart hij. Het sociale medium is wat hem betreft vergane glorie. „Omdat er ook veel volwassenen op zitten, worden er allemaal dingen geplaatst die kinderen niet boeiend vinden. Zo heb ik een oom die foto's plaatst van zijn tuin en komen er allemaal politieke onderwerpen voorbij waar ik niks mee heb."

Ook de 17-jarige Isabel Kist uit Kampen deelt dit standpunt. Zij is op Tiktok zeer bekend geworden met haar turnvideo's; hier heeft ze meer 424.000 fans. Hoewel ze Facebook niet volledig vaarwel heeft gezegd, is het sociale aspect behoorlijk ondergesneeuwd. „Ik gebruik Facebook eigenlijk alleen nog voor nieuws en merk dat veel tieners er net als ik mee gestopt zijn. Voor mij en mijn vrienden zijn Instagram, Snapchat en Tiktok het belangrijkste", stelt zij. „Het fijne van Snapchat is dat je verhalen privé blijven en je precies weet wie het wel en niet kan zien. Ook met de verhalenfunctie op Instagram is alles na 24 uur weg. Wel zo veilig!"

Eigen plekje

Tieners hebben altijd al behoefte gehad aan plekken waar ze onder leeftijdsgenoten konden zijn, dit geldt zowel voor hangplekken als online platformen. Facebook is inmiddels volledig geïntegreerd in de samenleving, onder alle leeftijdscategorieën. Niet alleen ouders, maar zelfs een aanzienlijk deel van de grootouders is in 2019 het bezit van een account.

Lante (15), camjo bij Scholieren.com is duidelijk. „Fuck Facebook. Ik heb helemaal geen zin in racistische updates van die ene vriend van een familielid of van die ongemakkelijke selfies in een vakantiehuis in Spanje." Voor de havist uit Delft is de aanwezigheid van familieleden een zeer belangrijke reden om het platform de rug toe te keren. Ook de oudbollige vibe is in zijn ogen een belangrijke oorzaak. „Ik heb vermoedens dat de stokoude memes met minions een oorzaak zijn van de hogere zelfmoordpercentages onder jongeren."

Student journalistiek Rowan (18) sluit zich hierbij aan. „Op het moment dat oudere generaties het medium begonnen te bestieren, ging het mis. Zeurende huisvrouwen en tipsy tantes verjoegen snel de rebelse jeugd. Zodra iets een vast onderwerp op kringverjaardagen wordt, is het voor tieners niet meer hip." Ook de 18-jarige Tom uit Hengelo is stellig. „Mijn tijdlijn wordt de hele tijd vervuild door 'ongelofelijke verhalen' die niet echt gebeurd zijn. Ook kan ik Facebook niet eens fatsoenlijk van mijn Android-telefoon verwijderen, dat is frustrerend en vind ik creepy."

Opa en oma

Ook in de mentorklas van Koen Werink, docent Engels in Utrecht komt dit beeld terug. Hij legde de vraag of Facebook nog gebruikt werd voor aan tweedeklassers. „Onder deze 13-jarigen staat Facebook vooral bekend als iets voor opa's en oma's. Bovendien hebben sommige leerlingen last van vreemden die ze rare berichtjes sturen. Instagram gebruiken ze wel, vooral omdat ze het gebruiksvriendelijker en vooral leuker vinden. Bij één leerling zorgde Facebook zelfs voor een familieruzie nadat een tante te vroeg was met een felicitatie."

Dingen delen met vrienden zonder dat ouders en andere volwassenen mee kunnen gluren, lijkt op Facebook nauwelijks meer te kunnen. En omdat veel tieners al zijn overgestapt, volgen ze elkaar in rap tempo. Wat heb je aan een medium als niemand van je vrienden er nog gebruik van maakt?

Filmmaker Levy had volgens de Hitkrant het beste kapsel van 2018 ©Levy Jansen

R.I.P Facebook?

„Ik maak vlogs en doe straatinterviews met een draaiende camera, hiervoor is YouTube het beste platform. Sowieso is de content op Instagram en YouTube veel dynamischer en dit past beter bij mensen van na 2000", aldus Levy Jansen uit Hoorn. Hij won een award waar velen van zullen dromen; de 17-jarige filmmaker met 92.000 abonnee's had de 'hottest hairdo' volgens de Hitkrant. Levy is eigenlijk wel een beetje klaar met al het gezeur op het blauwe smoelenboek. „Sommige mensen gaan bij bedrijven klagen ze een product kopen dat niet bevalt, bel dan de klantenservice ofzo. De sfeer op Instagram is veel minder negatief", zo meent hij. 153.000 mensen volgen hem op dit sociale netwerk.

Johan Hamstra van Creator Network, een platform voor jonge influencers uit heel Europa, herkent de verhalen van de tieners maar al te goed. „Tienersterren hebben Facebook massaal links laten liggen. Ze hebben de app nog wel, maar doen er helemaal niks meer mee. Op sociale platformen zitten ze nog genoeg, maar dan vooral op Instagram, TikTok, Snapchat en YouTube. Eigenlijk werken deze influencers een beetje als een magneet voor leeftijdsgenoten, als influencers een platform als Facebook de rug toe keren dan volgt de rest ook. Snapchat had vorig jaar te maken met een dipje. Maar door hun algoritme aan te passen, waardoor het voor beroemdheden aantrekkelijker werd, is het gebruik dit jaar weer toegenomen."

Hoewel de daling bij jongeren het sterkst is, laten ook andere leeftijdsgroepen zich steeds minder zien op Facebook. Is dit het begin van het einde? Misschien wel, maar het einde wordt al sinds 2014 voorspeld. Bovendien heeft Mark Zuckerberg ook Instagram en WhatsApp gekocht, dus de jeugd bereikt zijn bedrijf nog wel.

De scholieren hebben in elk geval genoeg alternatieven gevonden, zullen de ouderen hen volgen? In dat geval zullen opnieuw op zoek moeten naar een nieuw platform: een platform waar hun ouders nog nooit van gehoord hebben. Wellicht dat er dan in 2024 een artikel zal verschijnen met de strekking: 'Is Instagram het nieuwe Facebook?'


Koningsdag tien graden kouder dan Pasen

Koningsdag tien graden kouder dan Pasen

Koningsdag tien graden kouder dan Pasen. /ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Ben je al helemaal in de zomerse sferen? Juich dan niet te hard, het wordt namelijk een flink stuk kouder. En net op Koningsdag zijn de weergoden ons niet goedgezind.

Het weer is deze Pasen heerlijk (met plaatselijke temperaturen van zo'n 25 tot 27 graden Celsius), maar dat is niet van lange duur. Het wordt met Koningsdag zo'n 14 tot 16 graden. Daarmee is het zo'n tien graden kouder dan vandaag. Maar, baal niet te hard: voor de tijd van het jaar zijn het wel hele normale temperaturen, meldt Weeronline

April doet wat-ie wil


Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar.  /ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn tot nu toe zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar. Maandag was er een nieuwe explosie in een kerk in de buurt van Colombo. Bij deze ontploffing raakte niemand gewond.

Volgens de Sri Lankaanse regering zijn moslimextremisten van de radicale National Thowheeth Jama'ath (NTJ) verantwoordelijk voor de aanslagen van zondag. De Sri Lankaanse regering denkt dat de terreurgroep is geholpen door een internationaal netwerk van terroristen. Volgens forensisch experts zijn de zes aanslagen uitgevoerd door zeven zelfmoordterroristen.

De daders lijken zich te hebben gericht op katholieken, rijken en toeristen – daarnaast lijkt het erop dat de operatie goed is voorbereid.


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Sri Lanka: Nog een explosie in kerk Colombo

Sri Lanka: Nog een explosie in kerk Colombo

St Sebastian's Church. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Bij een kerk in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo heeft maandag nog een explosie plaatsgevonden. Dat gebeurde volgens een getuige van persbureau Reuters terwijl de explosieven opruimingsdienst daar actief was. De explosieven zouden in een busje hebben gelegen.

Het is nog onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Later meer. 


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Kinderen van eigenaar Jack&Jones gedood in Sri Lanka

Kinderen van eigenaar Jack&Jones gedood in Sri Lanka

Anders Holch Povlsen met zijn vrouw. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De aanslagen in Sri Lanka hebben ook het leven gekost aan drie kinderen van de rijkste man van Denemarken, Anders Holch Povlsen (46). Deense media berichten dat het gezin op vakantie was in Sri Lanka.

Het is niet bekend hoe oud de omgekomen kinderen van Povlsen zijn. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigde de dood van de kinderen van de zakenman, maar wilde verder niet in detail treden.

Modeketen Bestseller


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Sri Lanka: radicale groep NTJ achter aanslag

Radicale groep NTJ achter aanslag in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:32

Volgens de Sri Lankaanse regering is de radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama'ath (NTJ) verantwoordelijk voor de aanslagen van zondag. Dat maakte regeringswoordvoerder en minister Rajitha Senaratne maandag bekend.

NTJ

De NTJ is een relatief onbekende groep, die eerder in verband is gebracht met de vernieling van boeddhistische beelden. Een hoge politiefunctionaris zou recentelijk hebben gewaarschuwd dat de organisatie van plan was aanslagen te plegen.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Lichamen drie ervaren bergbeklimmers gevonden

Lichamen drie ervaren bergbeklimmers gevonden

Rocky Mountains, ter illustratie. /Pixabay

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:49

Er zijn zondag drie lichamen van ervaren bergbeklimmers gevonden in de Canadese Rocky Mountains, melden verschillende Canadese media. De 36-jarige Amerikaan Jess Roskelley en Oostenrijkers David Lama (28) en Hansjörg Auer (35) werden afgelopen dinsdag overvallen door een lawine. Eerder waren de drie al als vermist opgegeven.

Het ging om drie ervaren bergbeklimmers, die verbonden waren aan het merk The North Face. Ze beklommen de bijna 3300 meter hoge berg Howse Peak.

'David leefde voor de bergen'


Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie

Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie

Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie. Foto ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:38

Een vader en zoon die in Australië als vrijwillige strandwachten werkten, zijn overleden na een reddingsactie. Ross Powell (71) en zoon Andrew (32) verdronken volgens de autoriteiten toen ze een toerist uit het water probeerden te halen.

De toerist raakte in nood in de buurt van The Twelve Apostles, een beroemde rotsformatie voor de zuidkust. De twee redders rukten uit met een bootje, maar het bootje sloeg om.

Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie

The Twelve Apostles, de plek waar de reddingsactie plaatsvond. /Google Maps


Politie haalt man onder douche vandaan in Schiedam
Likeability of5

Politie haalt man onder douche vandaan in Schiedam

Foto ter illustratie. /Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:14

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een man onder de douche vandaan gehaald in Schiedam. Een vreemde situatie, want de man stond niet onder zijn eigen douche.

Onbekend persoon voor een woning


lol
user_45bab2de7df1732c6aa7b3cd3f7401a4495778b6_avatar

Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer

Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer

Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer. Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:02

Op de A1, ter hoogte van Deventer, zijn maandagmorgen vier mannen van begin twintig om het leven gekomen bij een ongeval, dat meldt de politie. De politie wil de exacte identiteit van de slachtoffers nog niet geven in verband met het lopende onderzoek en uit medeleven met de nabestaanden.

Het gaat om een eenzijdig ongeval. Een auto is, door een nog onbekende oorzaak tegen matrixborden gebotst en daarna in brand gevlogen.

Staphorst


Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid

Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid

Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid /Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De klant is natuurlijk koning, maar pas op: die geforceerde glimlach moet je niet te vaak laten zien. Zeker niet wanneer de emotie niet oprecht is. Waarom? Uit onderzoek, dat onlangs verscheen in Journal of Occupational Health Psychology, blijkt dat geforceerd glimlachen slecht is voor je gezondheid.

Meer lachen, meer alcohol

Onderzoekers aan de Universiteit van Pennsylvania en Buffalo onderzochten de impact van de geforceerde glimlach op de werkvloer. Het blijkt dat hoe meer het personeel tijdens de werkuren gedwongen wordt om die ongemeende glimlach te laten zien, hoe meer alcohol zij na werk consumeren.


Nederlandse vrouw (54) was op vakantie met gezin

Vrouw (54) die na aanslag overleed, was met gezin

Politieagent voor het Shangri-La Hotel in Colombo. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De 54-jarige Nederlandse vrouw die omkwam bij de aanslagen in Sri Lanka, was op vakantie met haar gezin. Samen met haar man en kinderen bezocht ze het eiland.

Dat zegt de Nederlandse ambassadeur op Sri Lanka tegen RTL Nieuws. De vrouw kwam om het leven bij de bomaanslag op het Cinnamon Grand Hotel in Colombo. „Ze was in een hotel waar een bom afging. Dat heeft ze niet overleefd", aldus de ambassadeur. Er is contact met de familie.

Waarschijnlijk geen andere Nederlandse slachtoffers


Politie bevrijdt hondje uit gloeiend hete auto
Likeability of3

Politie bevrijdt hondje uit gloeiend hete auto

Een Jack Russell. Foto ter illustratie. /Pixabay

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie in Weert heeft zondag een hondje uit een gloeiend hete auto gehaald. De Jack Russell bewoog volgens de politie bijna niet meer. Met een temperatuur van ruim veertig graden Celsius was het dan ook veel te warm voor het beestje.

De hond zat al lang in de auto en was bevangen door de hitte, aldus de politie.

Proces-verbaal


lolsaddislike
user_45bab2de7df1732c6aa7b3cd3f7401a4495778b6_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Yes! Paasmaandag mogelijk eerste officiële zomerdag

Yes! Paasmaandag mogelijk eerste officiële zomerdag

Het strand van een Scheveningen is een gewilde plek voor veel Nederlanders zodra de eerste zonnestraaltjes zich laten zien

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

Als je dacht dat het zaterdag en zondag al warm was, dan heb je het mis. Maandag, tijdens tweede Paasdag, is er namelijk kans op 25 (!) graden. Als het kwik in De Bilt tot dit punt stijgt, wordt dit de eerste officiële zomerse dag van het jaar. Trek die supersoaker en bikini maar vast uit de kast!

Als de thermometer in De Bilt boven de 24,7 graden uitkomt, is tweede paasdag bovendien de warmste paasmaandag ooit. De weerdienst gaat uit van maximaal 24,8 graden. Dit houdt in dat het record van 18 april 1949 sneuvelt.

Zon


Paus spreekt urbi et orbi uit tijdens Paasmis
Likeability of5

Paus spreekt urbi et orbi uit tijdens Paasmis

Alleen na kerst, tijdens Pasen en tijdens de verkiezing voor de nieuwe paus spreekt Paus Franciscus de heilige woorden 'urbi et orbi' uit

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Onder het toeziend oog (en oor) van tienduizenden gelovigen sprak Paus Franciscus op het plein voor de Sint Pieterkathedraal de traditionele woorden urbi et orbi. Hiermee wordt de paasmis gevierd.

Over de vrolijke viering lag een zwarte deken door de aanslagen op Sri Lanka, waarbij drie katholieke kerken het doelwit waren. De paus sprak van „wreed geweld" en verklaarde dat hij zich verbonden voelt met de slachtoffers die door „rouw en pijn" zijn geraakt met Pasen. Na het traditionele urbi et orbi zei hij: „Ik vertrouw de Heer hen toe die tragisch om het leven zijn gekomen en bid voor de gewonden en allen die lijden door deze dramatische gebeurtenis.''

Belangrijkste feest


like
user_45bab2de7df1732c6aa7b3cd3f7401a4495778b6_avatar

Meer dan 200 doden door explosies op Sri Lanka

Tot nu toe 290 doden door explosies op Sri Lanka

Door acht explosies op Sri Lanka zijn zeker 207 mensen om het leven gekomen. In kerken, hotels en een wooncomplex vonden in totaal acht explosies plaats. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Update maandag 07.00 uur

Het dodental na de aanslagen in Sri Lanka zondag loopt nog steeds op. Tot nu toe wordt er gesproken van 290 doden en 500 gewonden. Onder de slachtoffers zit één Nederlandse vrouw van 54 jaar. Vooralsnog zijn er dertien mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat er mogelijk meer aanslagen volgen in Sri Lanka. Zonder enige waarschuwing kunnen de terroristen toeslaan in toeristische gebieden, het openbaar vervoer of winkelcentra. „Terroristen zijn continu bezig met het plannen van nieuwe aanslagen in Sri Lanka", stelt het Amerikaanse ministerie.