Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 30 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Coalitiepartijen: proeftijd werknemers niet verlengd

Ondanks een voorstel van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken wordt de proeftijd voor vaste werknemers niet verlengd van twee naar vijf maanden. Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zien niets in dit voorstel.

Kleiner worden

De langere proeftijd zou het voor werkgevers aantrekkelijker moeten maken om mensen in vaste dienst te nemen. Het verschil tussen flexwerkers en vaste medewerkers zou hierdoor kleiner moeten worden.

„Ik ben er niet van overtuigd dat dit gaat werken”, vertelt VVD’er Dennis Wiersma aan Het Algemeen Dagblad. Daarin krijgt hij bijval van CDA’er Pieter Heerma en D66’er Steven van Weyenberg, die denken dat de risico’s van misbruik niet opwegen groter zijn dan dat meer mensen een vaste aanstelling krijgen door deze maatregel.

Nieuwe vorm

Niet alleen de partijen hadden hier problemen mee, ook de vakbewegingen en diverse arbeidsmarktdeskundigen hadden zich tegen die plan uitgesproken. Volgens hen kon de langere proeftijd als een nieuwe vorm van een tijdelijk contract worden ingezet.

Dit is overigens niet het enige voorstel van Koolmees om het verschil tussen flexwerk en vast werk te verkleinen. De andere maatregelen kunnen naar alle waarschijnlijkheid wel op een Kamermeerderheid rekenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.