Metro
Metro Nieuws 18 jan 2019 / 11:45 uur

Berging containers Waddengebied van start

Het bergen van de in het Waddengebied overboord geslagen containers kan eindelijk beginnen. Dat stelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Er wordt verwacht dat de berging ergens vrijdagmiddag begint.

„Ik kan er geen precies tijdstip op plakken. Het is nog even wachten tot de golven wat lager zijn, maar ik schat in dat in de loop van de middag de eerste grijper het water ingaat", stelt de woordvoerder.

Berging containers Waddengebied van start.
Minister Cora van Nieuwenhuizen bezoekt Terschelling. Foto: ANP.

Waar de eerste container uit het water gehaald gaat worden, is nog niet bekend. Het kan maar zo zijn dat bergingsschip Atlantic Tonjer de eerste container bij de Eemsgeul wil bergen. Dat omdat die container in de weg ligt voor de scheepvaart. „Maar het kan ook zijn dat de Geosund de primeur heeft’’, zegt de woordvoerder. Dat bergingsschip ligt boven Terschelling.

Daarnaast staan verschillende vissersschepen stand-by om rommel die eventueel uit de containers valt op te ruimen, stelt de woordvoerder.

Berging containers Waddengebied van start.
Eén van de containers die eerder al aan land gehaald werden. Foto: ANP.

MSC Zoe

De containers die geborgen gaan worden, zijn afkomstig van de MSC Zoe. Dat is een van de grootste containerschepen ter wereld. Dat schip is in de nacht van 1 op 2 januari in totaal 291 containers verloren. Van die 291 containers zijn er op dit moment 238 teruggevonden, 18 aangespoeld (waarvan 1 in Duitsland) en 7 geborgen.

Berging containers Waddengebied van start.
Eén van de containers die eerder al aan land gehaald werden. Foto: ANP.

Enkele containers gingen kapot. De inhoud variërend van flatscreen tv’s en My Little Pony’s tot schoenen en piepschuim spoelde aan op de Waddeneilanden en het vasteland van Friesland en Groningen. Daar gingen mensen zelf aan de slag om de rotzooi op te ruimen. Alles wat nog bruikbaar was werd meegenomen De rest werd weggegooid.

Berging containers Waddengebied van start.
Aangespoelde spullen. Foto: ANP.

De bergingsoperatie die al eerder gepland stond, moest vanwege de weersomstandigheden al een paar keer uitgesteld worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Berging containers Waddengebied van start
Sluiten