Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 8 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Alles om personeelstekort horeca op te lossen

Aan horecatentjes geen gebrek. Of je nou een hipster hotdog in Zwolle wilt eten of luxe sushi in Amsterdam. Keuze genoeg. Voor de horecaondernemers is er echter bijna geen keuze. Er is namelijk een groot tekort aan horecapersoneel. Dat terwijl uit onderzoek blijkt dat we juist vaker uiteten gaan. Reden voor Koninklijke Horeca Nederland om een Nationale Horecadag in het leven te roepen.

,,We hopen mensen door middel van deze Nationale Horecadag te enthousiasmeren voor de horeca. Zo willen we ervoor zorgen dat meer jongeren een horecaopleiding gaan doen”, vertelt Bernadet Naber, woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland. Tijdens de nationale opendag doen ondernemers in heel Nederland hun deuren open. Zo krijg je een kijkje achter de schermen bij de horecabranche.

Het organiseren van een Horecadag is lang niet genoeg om het personeelstekort op te lossen. Volgens Naber spelen de gemeenten een rol in het probleem. ,,Veel gemeenten vullen de leegstaande winkelpanden met horecatentjes. Het probleem daarbij is echter dat men niet twee keer gaat lunchen of dineren. Een deel van de horecaondernemingen redt het dan ook niet.” Naast de rol van de gemeente is het aan horecaondernemers zelf om hun personeel in dienst te houden.

Bijbaan

,,Op dit moment is er zowel een grote in- als een grote uitstroom van mensen in de horeca. Studenten werken bijvoorbeeld naast hun studie in de horeca en nemen ontslag zodra ze klaar zijn met hun studie. Werken in de horeca wordt dus gezien als tijdelijk of als bijbaan”, legt Naber uit.

Bedrijfsleider van het Groningse grand café De Drie Gezusters, Sil Doeksen, doet er alles aan om zijn personeel vast te houden. ,,Het is een beetje clichématig maar we proberen een goede werkgever te zijn. Ons motto is: mensen hoeven alleen bij ons te werken als ze daar zin in hebben”, vertelt hij.

Alles om personeelstekort horeca op te lossen.
De Drie Gezusters in Groningen.

Goede mensen kunnen ze volgens Doeksen bij De Drie Gezusters altijd wel gebruiken. Het personeelstekort is volgens hem niet zo groot als bijvoorbeeld in Amsterdam. Toch staan er ook in de regio Groningen ruim 1200 horecavacatures open. ,,Door alleen maar een vacature te plaatsen ga je die lege plekken niet opvullen. Daarnaast vind ik dat je te laat bent als je echt een tekort hebt.”

Om ervoor te zorgen dat zijn werknemers bij het café blijven werken, biedt Doeksen onder andere de mogelijkheid om trainingen te volgen. ,,Van trainingen over bier, wijn en koffie tot trainingen over gast- en servicegerichtheid. Door het doen van die trainingen worden medewerkers beter in hun werk. Als je beter bent in je werk dan blijf je langer werken”, stelt hij. Ook het hebben van een grote landelijke vacaturewebsite helpt natuurlijk wel een beetje.

Doorgroeien

Als je eenmaal bij De Drie Gezusters werkt, kun je er je hele leven blijven werken, daar is Doeksen het levende bewijs van. ,,Doorgroeien is bij ons altijd mogelijk. Ik begon zelf 18 jaar geleden als ober bij De Drie Gezusters en ben er nu bedrijfsleider.” Hij heeft vorig jaar een samenwerking met de Gemeente Groningen en het UWV op poten gezet om nog harder te vechten tegen het personeelstekort.

,,We hebben een traineeship opgezet. Hierbij gaat het om een omscholingstraject voor mensen die geen enkele horecaervaring hebben. Zij worden in 12 weken tijd opgeleid tot horecaprofessional en hebben een baangarantie”, legt Doeksen uit. In september vorig jaar vond de traineeship voor het eerst plaats. Toen deden er 65 mensen mee. Op dit moment werken 4 van die 65 mensen nog steeds fulltime bij het café.

Alles om personeelstekort horeca op te lossen.
Bedrijfsleider Sil Doeksen.

,,We willen eigenlijk graag zelf onze eigen medewerkers opleiden, daarom richten we ons op mensen die we alles kunnen leren.” De traineeship was voor Doeksen zo’n groot succes, dat er 7 januari weer een gestart is. In principe kan iedereen aan het traject meedoen. Op dit moment doen er volgens Doeksen bijvoorbeeld mensen mee die langdurig in een uitkeringssituatie zitten. Ook doet er een Irakese man mee en twee mensen die voorheen in de financiële sector werkten, maar daar nu geen werk meer kunnen vinden.

,,Ik denk dat de hele horecabranche goed naar zichzelf moet kijken zodat we interessant blijven voor medewerkers. De afgelopen jaren is de horeca niet het toonbeeld geweest van goed werkgeverschap. De horecabranche moet haar best doen om mensen verliefd te laten worden op het vak.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Alles om personeelstekort horeca op te lossen
Sluiten