Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 dec 2018 / 07:35 uur

Vanaf 2020 minder controle van wijkverpleging

Het leverde jarenlang eindeloos veel papierwerk voor wijkverpleegkundigen op: de zogenaamde vijf minuten-registratie. Deze administratieve handeling, waarbij verpleegkundigen elke vijf minuten hun geleverde zorg moeten noteren, gaat vanaf 2020 minder nauwkeurig worden. Dat hebben partijen in de zorg, waaronder de zorgverzekeraars en het ministerie, afgesproken met beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Vertrouwen, geen controle

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) stelt in een brief tegenover de Tweede Kamer dat zorgprofessionals niet non-stop gecontroleerd zouden moeten worden. Vertrouwen zou centraal moeten staan. ‘En minder tijd die op gaat aan papier, is meer tijd voor de zorg’, zegt hij.

Onnodige regels

Directeur van V&VN, Sonja Kersten, is blij met de vermindering van de administratieve lasten. ‘Ook in andere sectoren van de zorg zijn nog heel veel onnodige regels die veel tijd kosten, maar niks bijdragen aan betere zorg. Daar moeten we zo snel mogelijk van af.’

Nog meer winst

De declaraties worden in de toekomst betaald op basis van vooraf gemaakte zorgplannen en planningen. Elke vijf minuten noteren is in 2020 niet meer nodig. Volgens Kersten is er nog steeds ,,een wereld te winnen”. ,,Uit onze peilingen blijkt dat onze leden twee uur per dag kwijt zijn aan administratie, waarvan de helft onnodig”, zegt zij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vanaf 2020 minder controle van wijkverpleging
Sluiten