Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 1 dec 2018 / 13:00 uur

‘Scheikundestudenten ingezet door drugscriminelen’

Er geen ontzettend veel geld om in het illegale drugscircuit, dus is het ‘lekker verdienen’. Ook voor studenten. Volgens Arend van Hout, burgemeester van Westervoort en voorzitter van de stuurgroep Samen Weerbaar, worden studenten scheikunde en chemie massaal geronseld door

Van Hout beweert tegenover De Gelderlander dat er ,,bijna geen directeur van een school te vinden is, die dat verschijnsel niet kent.” Er moet dan ook snel ingegrepen worden.

Snel in actie

,,We vinden de mate waarin dit gebeurt dermate ernstig dat we nu snel in actie gaan komen", vertelt Van Hout. ,,Studenten Scheikunde worden benaderd om pilletjes te gaan maken, er zijn mensen die zogenaamd deelnemen aan dergelijke opleidingen om zo makkelijker mensen te kunnen ronselen. We moeten zien te voorkomen dat dat lukt.”

Volgens Van Hout beseffen studenten niet helemaal welk avontuur ze aangaan, iets dat ze via een speciale campagne duidelijk gaan proberen te maken. ,,Het probleem is: zit je er eenmaal in, dan kom je er moeilijk meer uit. Dus we willen nu echt een versnelling gaan maken.”

Daar praat je niet over

Navraag bij de scholen en studieverenigingen in Gelderland levert hierover weinig verhalen op. ,,Maar het gaat om iets dat illegaal is, dus daar praat je niet over”, zo luidt een logische verklaring.

Naast chemie- en scheikundestudenten – die in het lab aan de slag moeten – worden er ook andere studenten benaderd om als koerier aan de slag te gaan. Met het bezorgen van pakketjes kunnen ze naar verluidt honderd euro’s verdienen.

Bedrijfspand verhuren

En niet alleen studenten moeten volgens Van Hout oppassen. ,,Ondernemers moeten niet te naïef zijn bij het verhuren van hun bedrijfspand of wegkijken als er bij de buurman verdachte nachtelijke activiteiten zijn. We moeten voorkomen dat criminelen onze buurten overnemen, invloed in de politiek krijgen of een sfeer van onaantastbaarheid opwerpen. Maar het werkt niet als we dat alleen als overheid doen, de hele samenleving zou zich hiertegen moeten verzetten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Scheikundestudenten ingezet door drugscriminelen’
Sluiten