Metro
Metro Nieuws 3 dec 2018 / 06:09 uur

Overschot aan verkeersborden zorgt voor verwarring

Je zou denken dat een verkeersbord de veiligheid in het verkeer ten goede zou komen, maar dat is niet altijd waar. In dit geval kan de veiligheid vergroot worden door honderdduizenden borden juist te verwijderen.

Verwarring

Van de ruim drie miljoen waarschuwing- en gebodsborden in Nederland, is zo’n twintig procent overbodig. Die 600.000 borden zorgen voor verwarring bij verkeersdeelnemers, schrijft De Telegraaf. En die verwarring zorgt weer voor gevaarlijke situaties: bestuurders hebben namelijk meer aandacht voor de verwarrende borden dan voor elkaar.

Dat stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN), in samenwerking met het kenniscentrum verkeer en vervoer van de overheid (CROW) en de HR Groep, die alle verkeersborden in ons land heeft geregistreerd. „Het zou mooi zijn als wegbeheerders als Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten hun experts een rondje laten maken om overbodige borden te verwijderen", aldus John Boender van CROW.

Gevaarlijker

Volgens VVN blijven wegbeheerders maar borden plaatsen om weggebruikers op „van alles en nog wat" te attenderen of te waarschuwen. „Maar inmiddels is die automobilist, fietser of motorrijder zo druk om alle borden in zich op te nemen, dat hij daardoor minder let op andere weggebruikers. Dan schiet je je doel natuurlijk voorbij, want in plaats van veiliger maak je het juist gevaarlijker", aldus Rob Stomphorst van VVN.

Boender ziet zelfs dat borden blijven staan als „de hele verkeerssituatie veranderd is". Rijkswaterstaat heeft laten weten met de oproep aan de slag te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Overschot aan verkeersborden zorgt voor verwarring
Sluiten