Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek naar nepaccounts bij Gele Hesjes

De Franse inlichtingendienst gaat onderzoek doen naar Gele Hesjes accounts. Het vermoeden bestaat namelijk dat er nepaccounts in omloop zijn, waardoor de omvang van de protesten groter lijkt dan het daadwerkelijk is.

Oude beelden

Dit na onderzoek van de Britse krant The Times. Volgens de krant zijn er honderden valse accounts, die gemaakt zijn door Rusland. De bedoeling is dat die accounts ervoor zorgen dat de woede van de Gele Hesjes nog verder aangewakkerd wordt.

De krant, die op hun beurt weer cybersecurity-bedrijf New Knowledge citeert, zegt dat zo’n tweehonderd Twitteraccounts foto’s en video verspreiden van demonstranten die gewond zijn geraakt na een aanvaring van de politie. In werkelijkheid gaat het om beelden die losstaan van de protesten van de afgelopen weken. Een bron die dicht bij het onderzoek staat, zegt dat het te vroeg is om commentaar te geven op de onthullingen van de Britse krant. Daar is complex onderzoek voor nodig, schrijft HLN. 

Het Franse Algemeen Secretariaat voor de Defensie en de Nationale Veiligheid buigt zich over de nepacounts, berichten Franse media. Het is niet de eerste keer dat Rusland zich zou bemoeien via social media. Het land wordt verdacht van het verspreiden van nepnieuws bij de Amerikaanse verkiezingen en het Brexit-referendum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.