Metro
Metro Nieuws 12 dec 2018 / 10:10 uur

Ocean Cleanup werkt nog niet goed genoeg

Oei, een tegenvaller voor de Nederlandse Boyan Slat. Hij is de zee op gegaan om met zijn Ocean Cleanup de plastic soep op te ruimen, maar het schoonmaaksysteem laat afweten.

Het beweegt namelijk te langzaam en houdt het plastic dat wordt verzameld niet vast, dat schrijft RTL Nieuws. En daarmee werkt de plasticvanger dus niet, bevestigt een woordvoerder. Er wordt momenteel hard gewerkt om de fout op te lossen.

Op te lossen

Ondanks de tegenvaller stopt Slat niet. Hij hield vooraf al rekening met dit soort verrassingen en heeft gelukkig ook goed nieuws: in de 600 meter lange arm die op zee drijft en zo het plastic vangt, zijn geen in zee levende beesten aangetroffen.

Ook benadrukt hij dat veel aspecten van de Ocean Cleanup wel degelijk werken, in tegenstelling tot wat critici nu schrijven over zijn plan. Het enige dat er volgens hem nu aan de hand is, is dat het niet snel genoeg gaat. En dat is op te lossen!

Hij laat weten dat een team uit San Francisco overkomt met nieuwe uitrusting, waarna er nieuwe pogingen zullen worden gedaan tot het probleem oplossen.

Bezem

De Ocean Cleanup is in 2013 opgericht door de toen 18-jarige Boyan Slat. Het doel is om de plastic soep in zee op te ruimen en dat wordt met een soort bezem gedaan. Momenteel wordt er ‘geveegd’ in de Grote Oceaan. Die bezem heet System 001 en is eigenlijk een 600 meter lange veegarm. Het doel van de System 001 is om de helft van het afval in de Great Pacific Garbage Patch binnen vijf jaar opgeruimd te hebben.

Benieuwd hoe dat opruimen in z’n werking gaat? Onderstaande video legt het uit:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ocean Cleanup werkt nog niet goed genoeg
Sluiten