Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 17 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Notoire stroper veroordeeld tot bekijken van Bambi

Een sadistische stroper uit de Amerikaanse staat Missouri die voor de rechter moest verschijnen hoorde, naast een celstraf, een vrij opmerkelijke educatieve sanctie tegen zich uitgesproken worden.

Gedurende zijn jaar achter de tralies moet hij elke maand verplicht de Disney-klassieker Bambi bekijken. De man wordt verantwoordelijk gehouden voor het op illegale wijze ombrengen van honderden herten. Hij jaagde illegaal op herten en had de gewoonte om ze te onthoofden, om daarna de karkassen achter te laten om ze te laten rotten, zo meldt het Amerikaanse Fox News.

Black And White Bambi GIF - Find & Share on GIPHY

Bambi behind bars

De verdachte, die luistert naar de naam David Berry Jr., bekende zijn strooppraktijken voor de rechter. Op 6 december kreeg hij zijn straf te horen, hij zal een jaar en vier maanden achter de tralies moeten doorbrengen. De illegale hertenjacht was goed voor een jaar cel, maar hij kreeg daarnaast ook nog 4 maanden voor vuurwapenbezit zonder vergunning.

Berry Jr moet eveneens de Disneyfilm Bambi kijken, de eerste filmavond staat gepland rond 23 december. Hij zal de animatiefilm uit 1942 over het jonge hertje wiens moeder door jagers van het leven wordt beroofd elke maand opnieuw moeten bekijken. De opmerkelijke ‘straf’ werd aan het vonnis toegevoegd als een educatieve maatregel. Wellicht dat Bambi’s schreeuw om zijn doodgeschoten moeder iets in zijn hartje teweeg zal brengen.

De verdachte is onderdeel van een drietal dat zich over een periode van drie jaar bezighield met het op illegale wijze bejagen van herten. De bende, die bestaat uit leden van dezelfde familie, wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van honderden herten over een periode van drie jaar. Het ging hen vooral om de geweien en de schedels van de dieren die als trofee werden buitgemaakt. Ze bekommerden zich hierbij totaal niet om het welzijn van het aangeschoten wild, de onthoofde lichamen werden in het bos achtergelaten. De andere stropers zijn eerder al veroordeeld.

Slipping Falling Down GIF - Find & Share on GIPHY

Seriestropers

„Mensen die veroordeeld worden voor stroperij hebben vaak compleet geen idee van wat het leed dat ze aanrichten. Ze houden zich niet aan de regels van de jacht en het gaat hen alleen maar om hebzucht. Het is een zeer egoïstische manier van denken, ze zien dieren niet als levende wezens met gevoelens maar als objecten", zo verklaart Randy Doman van het departement van natuurbeheer.

„Het onthoofden van de dieren is hun manier van een jachttrofee binnenhalen, de karkassen worden als dingen achtergelaten in de natuur", vervolgt hij. „Hoewel er in sommige gevallen illegaal wordt gejaagd op de geweien uit winstbejag, is het bij deze bende alleen maar te doen geweest om het ombrengen van de dieren zelf en de kick die dit bij hen teweeg bracht."

De Berry’s werden al eerder veroordeeld voor illegale jachtpraktijken. In 2017 moesten ze zich ook al verantwoorden voor het toepassen van de verboden ‘spotlight’-methode, hierin wordt in de nacht gebruik gemaakt van felle lampen om dieren te verblinden waarna hen ombrengen een stuk eenvoudiger wordt.

Na de celstraf en de maandelijkse filmavond mag Berry jr. zich eveneens zijn leven lang niet meer bezighouden met schieten op wild, visserij en het prepareren van dierenvallen. Zijn vader Berry sr. kreeg dezelfde straf. De medeplichtige zal iets minder lang de bak in moeten, hij heeft een verbod opgelegd gekregen van 18 jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.