Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 17 dec 2018 / 21:50 uur

Noise-cancelling tent voor honden met vuurwerkangst

Oud en Nieuw is vaak niet de gezelligste periode van het jaar voor huisdieren. Veel honden en katten zijn als de dood voor de knallen van vuurwerk, waardoor ze zich verstoppen zich op de meest beschutte plekjes van het huis.

Om de jaarwisseling ook voor onze huisdieren wat prettiger te laten verlopen ontwierp autofabrikant Ford een speciale noise-cancelling tent die gebruik maakt van dezelfde technologie als hoofdtelefoons. Zo krijgt de hond (of kat) niks mee van het geknal en kan hij met een gerust hart het nieuwe jaar in, zo meldt Sky News.

Innovatief prototype

„Heel veel dieren vinden vuurwerk eng, honden horen geluiden vier keer luider en van veel grotere afstand dan mensen doen", vertelt Graeme Hall, die in Groot-Brittannië bekend staat als de Dogfather. „Het is belangrijk dat je je huisdieren een veilige ruimte biedt waar ze zich op hun gemak voelen tijdens Oud en Nieuw." Op dit moment bestaat de geluidswerende tent alleen nog als concept, maar als het project ook de volgende ontwerp fases overleeft dan kunnen vele baasjes hun huisdieren een veilig heenkomen geven tijdens de luidruchtige Oud en Nieuw-viering.

De noise-cancelling kennel ziet eruit alsof hij uit een science fiction verhaal komt, toch is deze met hedendaagse technologie wel degelijk te bouwen. De microfoons in het prototype detecteren de vuurwerkgeluiden en zenden met speakers tegengestelde frequenties uit om ze te neutraliseren. Daarnaast is de dierenbunker gemaakt van schokwerend materiaal zodat ze ook geen last hebben van de eventuele trillingen die gepaard gaan met de knallen.

Het probleem van bange huisdieren voor vuurwerk is in het Verenigd Koninkrijk zo groot dat sommige baasjes naar afgelegen hotels reizen met hun huisdieren zodat deze het nieuwjaarsgeknal zo min mogelijk zullen horen. De geluidsdichte kennel is het eerste concept van het zogenaamde inventions-project van Ford. Het uitgangspunt van dit project is door met innovatieve toepassingen van techniek alledaagse problemen in het huishouden op te lossen.

Of het product daadwerkelijk op de markt komt is nog lastig te zeggen, op internet wordt het idee in elk geval lyrisch ontvangen. De katten van de redacteur van dienst zouden er maar wat blij mee zijn. Maar of het salaris van een journalist toereikend is, dat blijft natuurlijk de vraag.

Reageer op artikel:
Noise-cancelling tent voor honden met vuurwerkangst
Sluiten