Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 17 dec 2018 / 18:40 uur

Klaas Dijkhoff gekozen als politicus van het jaar

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff mag zich politicus van het jaar van 2018 noemen. Dit maakte EenVandaag maandagavond bekend tijdens een speciale uitzending waarin werd teruggeblikt op het politieke jaar van 2018. De genomineerden van dit jaar waren Mark Rutte, Thierry Baudet, Jesse Klaver, Klaas Dijkhoff en Geert Wilders.

Uiteindelijk werd er dus gekozen voor de 37-jarige Brabander die de bokaal naast zijn trofeeën van De Slimste Mens en die van Best Geklede Man van 2017 kan zetten. Recordwinnaar Wilders eindigde op de tweede plek en GroenLinks voorman Jesse Klaver werd derde.

Nuchtere proefballonnen

Een bekend handelsmerk van de liberaal zijn de zogenaamde proefballonnen, hoewel critici deze behoorlijk doorzichtig vinden worden ze ook door velen gewaardeerd. Verder viel Dijkhoff’s wijze van communiceren in de smaak. Het panel prijst de VVD’er om zijn nuchtere en concrete taalgebruik en het viel hen op dat hij zich het hele jaar in de picture wist te spelen.

Klaas Dijkhoff wordt verder ‘helder’, ‘to-the-point’, ‘nuchter’ en ‘verfrissend’ genoemd. De proefballonnetjes zouden daarnaast een goede anticipatie zijn met wat er op dat moment in het land speelt. En hoewel deze plannen wellicht niet in het regeerakkoord staan, toont hij zich van zijn meest flexibele kant door toch naar buiten te treden, zo menen de leden van het Opiniepanel dat bestaat uit zo’n 35.000 mensen.

De pijnlijke ‘Ja, dus’ uitglijder die hij maakte toen hij door presentator Tim Hofman werd geconfronteerd met de situatie van de uitgeprocedeerde Nemr (9) uit Iran lijkt hem weinig gedeerd te hebben. Dijkhoff was eveneens meerdere malen onderwerp van spot bij Zondag met Lubach, in deze show werd de term ‘Klaaché‘ geïntroduceerd. Arjen Lubach meende dat de VVD-leider wel heel veel open deuren intrapte tijdens zijn mediaoptredens en uitermate veilige uitspraken deed waar niemand het mee oneens zal zijn.

Jaarlijkse verkiezing

De zilveren medaille van de verkiezing is dit jaar voor PVV’er Wilders. De geblondeerde Limburger zijn beste momenten van 2018 waren het aflasten van de cartoonwedstrijd en zijn felle debatten in het najaar. GroenLinkser Jesse Klaver, die de derde plek bezette, werd op zijn beurt geprezen om zijn toegankelijke voorkomen en zijn vaardigheden om complexe materie op een heldere manier uit te leggen.

Er is tevens gestemd voor het politieke moment van dit jaar. Het winnende moment van deze verkiezing was niet heel verrassend; dit was namelijk het schrappen van de afschaffing van de dividendbelasting. Op nummer twee eindigde het aannemen van de nieuwe donorwet in de Eerste Kamer, het stuklopen van het pensioenakkoord maakte de top drie compleet.

De verkiezing van de Politicus van het Jaar wordt al sinds 2004 georganiseerd door EenVandaag. Wie de prestigieuze titel binnenhaalt wordt beslist door het Opiniepanel van de AVRO/TROS-actualiteitenrubriek. Geert Wilders is het vaakste gekozen tot winnaar, de PVV-voorman was in 2010, 2013, 2015 en 2016 de favoriet van het panel. Vorig jaar ging Thierry Baudet er met de prijs vandoor.

Is jou niks gevraagd en wil je in de toekomst graag meebeslissen bij deze verkiezing? Meld je dan aan voor het EenVandaag opiniepanel, dit zal Gijs Rademaker ongetwijfeld enorm op prijs stellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Klaas Dijkhoff gekozen als politicus van het jaar
Sluiten