Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 26 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Japan herstart walvisjacht

Japan stapt uit de internationale walvisvaartcommissie en herstart de commerciële walvisvaart waarbij ze jagen op de beesten. Het gaat om de walvisvaart in de zeeën rondom Japan, die economisch eigendom zijn van het land. Dit nieuws werd gemeld door een woordvoerder van de Japanse regering op Tweede Kerstdag.

De jacht wordt vanaf juli hervat, in juni vertrekt het land uit de commissie. Overigens wordt de jacht wel gestaakt in bijvoorbeeld de Antarctische Oceaan, waar Japan jaagde op walvissen voor wetenschappelijke doeleinden.

Negatieve effecten

,,De walvisjacht zal worden uitgevoerd in overeenstemming met internationale wetgeving en binnen de vangstbeperkingen die berekend zijn volgens de door de IWC goedgekeurde methode, om negatieve effecten op walvisachtigen te voorkomen", aldus de woordvoerder.

Japan vindt dat walvisvlees eten deel uitmaakt van hun cultuur. Ook in Noorwegen en IJsland is het normaal om op walvissen te jagen. De commissie verbood de walvisjacht sinds 1982, maar in Japan mochten ze sinds 1986 op enkele honderden walvissen per jaar jagen voor wetenschappelijke doeleinden. Japan heeft toen meerdere malen laten weten fel tegenstander te zijn van het verbod. Zij zouden alleen jagen op soorten die niet met uitsterven bedreigd worden. Tevens wordt het land beschuldigd van het gebruiken van de wetenschap als excuus voor de jacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.