Metro
Metro Nieuws 3 dec 2018 / 08:15 uur

I Amsterdam letters binnen een half uur verdwenen

Maandagmorgen om 8 uur is gestart met het weghalen van de letters en een krap halfuurtje later was de klus geklaard. Op de plek van de I Amsterdam letters is het nu leeg.

Echt belangstelling voor het weghalen was er niet, er was voornamelijk pers aanwezig. Een verdwaalde scholier bleef ook even kijken. Drie Maleisische toeristen kwamen net te laat; bepakt en bezakt kwamen ze voor een laatste selfie voor ze terug zouden vliegen, maar de letters waren al gevlogen. „Ik voel me een beetje verdrietig", zegt een van hen als ze de truck met de letters weg zien rijden. „Maar we hebben nu wel een belangrijk moment gezien, dat ze zijn weggegaan."

Tournee

De I Amsterdam-letters worden weggehaald op voorstel van de lokale afdeling van GroenLinks, tevens de grootste partij in de Amsterdamse gemeenteraad. De partij vond de letters een symbool van doorgeslagen individualisme. Hoewel er veel kritiek op het voorstel was, stemde een meerderheid van de raad er toch mee in.

Na een onderhoudsbeurt gaan de letters op tournee langs diverse evenementen. Volgens een woordvoerster van Amsterdam Marketing is die onderhoudsbeurt wel nodig, want „na al het geklauter" is de bovenkant helemaal kaal.

Na het opknappen gaan ze rondreizen door de stad, zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Maar, „I Amsterdam blijft het motto van de stad", vertelt de woordvoerster. „De letters staan voor het open en tolerante karakter van Amsterdam, of je hier nu lang of kort blijft, je kunt een Amsterdammer zijn in al je veelkleurigheid."

Selfie

De letters waren vooral geliefd bij toeristen, die van heinde en ver naar het Museumplein kwamen om een foto te nemen met de iconische ‘attractie’.

In de toekomst zullen speciaal aangestelde hosts uitleggen waarom de letters niet meer op het Museumplein staan, om de toeristen die speciaal voor een selfie komen iets minder teleur te stellen. De hosts zullen de toeristen dan doorverwijzen naar bijvoorbeeld Amsterdam-West, waar de letters nog wel zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
I Amsterdam letters binnen een half uur verdwenen
Sluiten