Metro
Metro Nieuws 2 dec 2018 / 10:54 uur

Frankrijk overweegt noodtoestand na ‘gele hesjes’

Na de de gewelddadige protestdag van de ‘gele hesjes’ overweegt de Franse regering een tijdelijke invoering van de noodtoestand. Dit om nieuwe gewelddadige protesten te voorkomen.

Zondagmiddag komen president Macron, premier Philippe en minister Castaner bijeen om „alle mogelijke opties” te bespreken. Dit heeft een regeringswoordvoerder laten weten.

Misdadigers

Zaterdag ging het mis in het centrum van Parijs. Op verschillende plekken brandden auto’s uit en werden vernietigen aangericht. Onder meer op de Champs-Élysées en in de Arc de Triomphe werden vernielingen aangericht en winkels geplunderd. Volgens de politie raakten 133 mensen gewond en zijn meer dan 400 mensen opgepakt.

De NOS schrijft dat minister Castaner zaterdagavond zei dat er tussen de normale betogers „misdadigers vermomd als ‘geel hesje’” liepen. Er waren volgens hem „professionele relschoppers” aanwezig die wilden “verwonden, plunderen en zelfs doden.”

Voor de rechter

President Macron liet vanuit Argentinië weten dat hij woedend is over het geweld van de ‘gele hesjes’. „De relschoppers zullen worden achterhaald en ze zullen voor de rechter verschijnen” aldus de president.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Frankrijk overweegt noodtoestand na ‘gele hesjes’
Sluiten