Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 22 dec 2018 / 15:45 uur

Drink jij koffie zwart? Dat doen psychopaten ook!

Wetenschappers hebben een opmerkelijke correlatie gevonden tussen smaakvoorkeuren en het menselijk brein. Wat blijkt? Mensen met een antisociale of psychopathische persoonlijkheid houden meer van bittere smaken dan mensen die dit niet hebben.

Dus als je een vriend hebt die walgt van melk of suiker in zijn bakkie pleur? Dan is de kans groter dan hij of zij een psychopaat is, zo meldt The Mirror.

I Take It Black GIF - Find & Share on GIPHY

Psychopatische papillen

Het onderzoek werd door Oostenrijkse wetenschappers van de Universiteit van Innsbruck uitgevoerd en onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Appitite. De onderzoekers testten de persoonlijkheden van duizend personen en legden hiermee een link met hun smaakvoorkeuren. Mensen met psychopathische trekjes bleken significant vaker de smaak van zwarte koffie, tonic en IPA-bieren te waarderen.

De deelnemers kregen meerdere dranken en etenswaren voorgelegd en moesten op een schaal van een tot zes oordelen hoe lekker zij dit vonden. De auteurs Christina Sagioglou en Tobias Greitemeyer kwamen er op deze wijze achter dat hoe meer iemand geniet van bittere smaken, hoe duisterder zijn persoonlijkheid is.

„Door bitter eten en drinken meer te waarderen dan minder sadistische mensen, zal het voor de alledaagse sadist als positiever aangemerkt worden vanwege het feit dat anderen het minder waarderen. Deze negatieve ervaring bij andere mensen zorgt bij deze groep voor een positieve associatie", zo verklaren zij.

Het is niet de eerste keer dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat psychopaten meer van bitter houden. Uit een eerdere publicatie bleek dat zoetekauwen minder vaak over dit soort grillige persoonlijkheidstrekken te beschikken, zij zijn juist hulpvaardiger en vriendelijker tegen anderen.

The Shining Quote GIF by Top 100 Movie Quotes of All Time - Find & Share on GIPHY

Moeten we bang zijn?

Dus zijn alle mensen die hun koffie het liefst zwart drinken en op het terras graag een gin-tonic bestellen meteen gevaarlijke sadistische psychopaten? Zeker niet. De stoornis psychopathie komt maar heel weinig voor. Minder dan een op de honderd mensen heeft deze persoonlijkheidsstoornis.

Overigens heeft bijna iedereen wel enkele psychopathische of sadistische kenmerken, dit betekent niet dat iemand meteen een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis heeft. En als ze dit wel hebben, vallen ze vaak aan de oppervlakte niet echt op. Het zou immers behoorlijk eng op aarde worden als een op de honderd mensen een bloeddorstige seriemoordenaar was.

Het beeld van psychopaten is door de media behoorlijk uit zijn verband gerukt. Bekende psychopaten als Joran van der Sloot, Marc Dutroux en de fictieve Hannibal Lecter hebben hun imago geen goed gedaan. De meesten houden zich echter gewoon aan de wet, leiden hun dagelijkse leventje op hun eigen manier en hebben een normale baan. Maar wel hebben ze vaak wat excentrieke karaktertrekjes.

Een aantal andere kenmerken van een psychopathische persoonlijkheid zijn: oppervlakkige charme en welbespraaktheid, pathologisch liegen, grootheidswanen en een gebrek aan empathisch vermogen of verantwoordelijkheidsgevoel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Drink jij koffie zwart? Dat doen psychopaten ook!
Sluiten