Metro
Metro Nieuws 12 dec 2018 / 18:18 uur

De vagina heeft een nieuwe naam: poenie

Luisteraars van het NPO radio 2-programma De Wild in de Middag hadden de afgelopen dagen een wel heel bijzondere taak. Zij mochten namelijk een nieuw woord kiezen voor het benoemen van de vagina. Het vrouwelijk geslachtsdeel heet daarom dan ook vanaf vandaag: poenie.

Sidekick Cielke Sijben nam het initiatief. Zij zag in het televisieprogramma Me Jane You Tarzan? Van Sofie van Enk, dat het vrouwelijk geslachtsorgaan geen gangbare ‘koosnaam’ heeft. Daar staat tegenover dat als het over de penis gaat, het heel gangbaar is om het woord piemel te gebruiken.

Prettige benaming

Volgens de NOS bleek ook in Zweden een nieuwe naam geïntroduceerd te zijn voor het woord vagina. Vijftien jaar geleden werd daar vagina vervangen door: snippa. Een grote publiciteitscampagne zorgde er destijds voor dat de Zweden het nieuwe begrip omarmden.

Andere woorden waarop luisteraars van radio 2 konden stemmen waren: tummie, vagina, flamoes, poenie en yoni. De Wild in de Middag schakelde daarvoor de hulp in van het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers. Poeni was met 34,5 procent van de stemmen de favoriet. Vagina en yoni kwamen als tweede en derde uit de bus.

Niet vervangen

„Het lijkt mij een prettige benaming als je het vrouwelijke geslachtsdeel bijvoorbeeld met je 4-jarige dochter bespreekt” aldus Sijben. „Het maakt praten erover gemakkelijker, en dat heeft weer positieve invloed op de seksualiteit en seksuele weerbaarheid van meisjes.”

Poenie gaat de vagina niet vervangen, meldt Elsbeth Reitzema van Rutgers. „We gaan kijken bij kinderen, ouders en leerkrachten of zij poenie ook een prettig word vinden als evenknie voor het woord piemel. En de woorden vagina en vulva blijven ook gewoon. Zeker in de voorlichting.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De vagina heeft een nieuwe naam: poenie
Sluiten