Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Criminelen blijven actief in gevangenis

Wie denkt dat criminelen in de gevangenis stoppen met crimineel doen, heeft het mis. Gevangenispersoneel ziet bijna dagelijks signalen dat criminele activiteiten gewoon doorgezet worden. Drugshandel, smokkel, afpersing; ze zien het allemaal voorbijkomen. En de politie doet er behoorlijk weinig aan.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeks- en adviesbureau DSP-groep. In het rapport spreekt men met het personeel van een jeugdgevangenis en twee gevangenissen voor volwassenen. Daar blijkt dat er dagelijks aanwijzingen voor crimineel gedrag van gedetineerden zijn.

Codetaal

Denk aan verdachte geldtransacties, onlogische contracten (sterke leiders met sociaal zwakken), gedetineerden die hun bezoek niet kennen, het spreken in codetaal, bezoek van het oude criminele netwerk, vermoedens van drugsgebruik of gevangenen die zich samen onttrekken aan het zicht, schrijft De Volkskrant. 

Harde cijfers zijn er echter niet, omdat signalen niet worden gemeld, geregistreerd en aangepakt. Daar zijn verschillende redenen voor: gebrek aan tijd en capaciteit bij de medewerkers, het niet beschikken over een goed meldsysteem of de angst dat de gedetineerde erachter komt wie heeft gemeld. Enerzijds wil het gevangenispersoneel de mentor- en vertrouwensrol behouden en anderzijds het ongewenste gedrag melden (‘klikken’).

Veiligheid

Door moeizame communicatie tussen politie, Openbaar Ministerie en GRIP (het Gedetineerden Recherche- en Informatiepunt) wordt er heel beperkt gevolg gegeven áls er al een signaal van crimineel gedrag wordt gemeld. Opsporing van mensen die toch al vastzitten krijgt vaak geen prioriteit, zo blijkt uit de studie.

Wel zijn ze het erover eens dat bestrijding van crimineel gedrag belangrijk is. „Het gaat niet alleen om de veiligheid in de gevangenis, maar ook buiten", stelt een van de onderzoekers. Ook minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) ziet het probleem. Volgens hem wordt er al veel tegen ondernomen, zoals aanpassing van de overplaatsingsregeling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.