Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 dec 2018 / 09:30 uur

ChristenUnie wil Nederlandse militairen naar Syrië

Regeringspartij ChristenUnie wil dat Nederland militairen naar Syrië stuurt of de huidige missie voortzet nu de Amerikaanse president Donald Trump heeft besloten om de troepen van zijn land terug te halen uit Syrië. Dat schrijft dagblad Trouw, die Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie citeert.

Grote risico’s

De reden? Voordewind vindt de risico’s van westers terugtrekken te groot. „We hebben samen met onze Koerdische bondgenoten op de grond veel moeite gestoken in de strijd tegen IS. Als we ons nu terugtrekken dreigen Assad of Turkije het Koerdisch gebied onder de voet te lopen. Volgens Trump neemt Turkije de strijd tegen IS dan wel over, maar dat is wensdenken. Turkije is juist een uitvalsbasis voor IS geweest."

Verlengde missie

Nederlandse F-16’s zijn de afgelopen tijd ingezet tegen IS in Oost-Syrië en Irak. Die bijdrage stopt eind deze maand. Voordewind vindt het echter bespreekbaar om die missie te verlengen. De inzet van grondtroepen ziet hij ook als optioneel.

Terugtrekking kan niet

Trump stelde vorige week dat de Amerikaanse terugtrekking kan beginnen omdat IS is verslagen. Maar minister Ank Bijleveld (Defensie) zei in de Kamer dat de terreurgroep nog niet is verslagen. ,,IS kan zo weer naar boven komen." Er zijn volgens haar nog enkele duizenden IS-strijders in Syrië en Irak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
ChristenUnie wil Nederlandse militairen naar Syrië
Sluiten