Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Blokkeerfries is woord van het jaar

Ze lieten vorig jaar, maar ook vooral de afgelopen maanden, veel stof opwaaien. De zogenoemde blokkeerfriezen waren een veelbesproken onderwerp in 2018 en dat blijkt ook nu weer: de term blokeerfries is namelijk uitgeroepen tot woord van het jaar.

Hè?

De term kreeg 55 procent van de stemmen en vloog daarmee ‘yogasnuiver’ en ‘mangomoment’ voorbij. Als je je nu afvraagt wat je hebt gemist dat je niet weet wat dat is: wij weten het ook niet.

De Dikke Van Dale, die de competitie organiseert, omschrijft een yogasnuiver als iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich zo nu en dan (met het uitgaan bijvoorbeeld) te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne. Dit begrip kon op bijna acht procent van de stemmen rekenen.

Een mangomomentje is een geluksmoment dat een ernstig zieke patiënt beleeft door een ogenschijnlijk onbeduidende, niet-medische handeling of opmerking van een arts, zorgverlener of mantelzorger. Het gaat hier om een metafoor die verwijst naar een fragment uit een programma, waarin een patiënte een moment van gelukt beleeft aan de mango die de presentatrice voor haar meebrengt. De term kreeg zo’n vijf procent van de stemmen.

Selfie

Van Dale omschrijft de blokkeerfries als „elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan". De blokkeerfriezen kwamen het afgelopen jaar veel in het nieuws, omdat de rechtszaak tegen de groep van start was gegaan.

Eerdere winnaars van de ‘prijs’ waren appongeluk (2017), treitervlogger (2016) en het inmiddels ingeburgerde selfie (2013).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.