Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 22 dec 2018 / 07:33 uur

Amerikaanse overheid opnieuw op slot

Een shutdown voor de Amerikaanse overheid is een feit. Een aantal overheidsdiensten zal zaterdag moeten sluiten, omdat daar geen geld voor is. Het is de derde keer dit jaar dat de Amerikaanse overheid op slot gaat.

De shutdown is het gevolg van stukgelopen onderhandelingen tussen het Congres en het Witte Huis over de nieuwe staatsbegroting. De overheid moest vrijdag voor middernacht een akkoord bereiken om de shutdown te voorkomen. Het is niet bekend hoe lang de stop op de overheidsuitgaven gaat duren. Naar verwachting komen het hoger- en lagerhuis zaterdag weer bijeen.

Grensmuur met Mexico

Nadat bekend werd dat de overheid op slot ging, riep president Trump in een video de Democraten op om samen te werken. Volgens Trump zal de shutdown niet lang duren. Eerder die dag riep hij juist dat de sluiting heel lang zou duren als de Democraten tegen „grensbeveiliging” stemden. De Democraten zien die grensbeveiliging niet zitten, terwijl de Amerikaanse president graag miljarden dollars wil vrijmaken om de muur op de grens met Mexico te bouwen.

De stop op overheidsuitgangen geldt voor onder meer de ministeries van Binnenlandse Veiligheid, Justitie en Landbouw. Voor andere overheidsdiensten loopt nog een begroting tot eind september. De shutdown betekent dat parken moeten sluiten en ambtenaren thuis mogen blijven of niet meer betaald worden.

Derde keer

Eerder dit jaar had de Amerikaanse overheid ook al te maken met een shutdown. In februari ging de overheid voor enkele uren op slot, in januari duurde de situatie een paar dagen. De keer daarvoor was in 2013 tijdens het presidentschap van Barack Obama. Toen hoefden honderdduizenden ambtenaren zo’n twee weken niet op hun werk te komen.

Reageer op artikel:
Amerikaanse overheid opnieuw op slot
Sluiten