Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Geen sneeuw op kerstavond, wél deze bijzondere lucht

Alle Instagramfanaten kunnen hun telefoon nú alvast gereed houden voor kerstavond: rond de zonsondergang kunnen er namelijk parelmoerwolken aan de hemel verschijnen. Dit schijnt nóg mooier te zijn dan de kleurrijke lucht die we af en toe al zien op een heldere avond.

Paars en roze

Dit bijzondere weerfenomeen, waarbij de wolken een paarse tot roze gloed krijgen, was volgens Weeronline voor het laatst in 2016 in Nederland te zien. Dat klinkt veelbelovend.

Maar eh.. hoe kan dit eigenlijk?

Hoe dergelijke prachtkleuren precies ontstaan? Nou, parelmoerwolken ontstaan op 20 tot 30 kilometer hoogte, in de ozonlaag. Het kleine beetje vocht dat hierin aanwezig is, condenseert pas bij temperaturen beneden -80 graden Celsius. Maandag is de lucht op 25 kilometer hoogte zeer koud en kan de temperatuur naar -80 graden Celsius dalen. Hierdoor ontstaan dunne wolkenflarden. Doordat de wolken bestaan uit zeer kleine ijskristallen wordt het zonlicht sterk gebroken en ontstaat een fantastisch kleurenspel.

Zetten, die wekker

Als we geluk hebben, zijn de wolken maandag rond zonsondergang te zien aan de westelijke hemel. Dat is om half vijf. Zetten die klok, dus!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.