Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 23 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

140.000 passagiers last van drones Gatwick Airport

De Britse politie heeft een beloning van 50.000 pond, omgerekend zo’n 56.000 euro, uitgeloofd voor informatie over de daders die drones hebben laten vliegen in de buurt van de Londense luchthaven Gatwick.

Er waren een 47-jarige man en een 54-jarige vrouw gearresteerd omdat zij verdacht werden van betrokkenheid, maar zij zijn zondag vrijgelaten. De man en vrouw werden in hun woonplaats Crawley gearresteerd, niet ver van het vliegveld. Maar volgens Britse media zijn het geen verdachten meer en er is ook geen aanklacht tegen hen geformuleerd.

Wel of geen drone-activiteit?

Een beschadigde drone die zaterdag dicht bij de luchthaven werd gevonden, wordt forensisch onderzocht. „We zijn ook bezig met vele meldingen van waarnemingen van drone-activiteit in de afgelopen paar dagen”, zei hij. Hij voegde eraan toe dat er ‘altijd de mogelijkheid bestond dat er in de eerste plaats geen sprake was van echte drone-activiteit’, maar dat dat wordt onderzocht.

140.000 passagiers

De aanwezigheid van de onbemande vliegtuigjes dwong de Londense luchthaven om het vliegverkeer woensdag stil te leggen. Ook vrijdag konden vliegtuigen een tijdje niet landen of opstijgen vanwege drones in de omgeving. Dat leidde tot chaotische toestanden op de tweede luchthaven van Groot-Brittannië.

Ongeveer 1000 vliegtuigen werden geannuleerd of omgeleid, waardoor ongeveer 140.000 passagiers tijdens drie dagen van storing getroffen werden. Op zondag zei het vliegveld dat het normaal functioneerde, maar er was "een domino-effect" geweest. Passagiers zijn aangespoord om bij hun luchtvaartmaatschappij te informeren naar de laatste informatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.