Metro
Metro Nieuws 18 nov 2018 / 08:45 uur

Trump belooft ‘volledig’ rapport over dood Khashoggi

Donald Trump heeft tijdens zijn bezoek aan Malibu een nieuw rapport over de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi aangekondigd. Dinsdag zal het ‘allesomvattende’ document naar buiten gebracht worden.

‘Nog niets beslist’

De Amerikaanse president was in Californië vanwege een bezoek aan de slachtoffers van de bosbranden. Hij deed daar ook uitspraken over de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Enkele uren eerder berichtten Amerikaanse media op basis van het CIA-rapport nog dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman verantwoordelijk zou zijn voor de moord, maar Trump wil nog ‘geen conclusies trekken uit dat rapport’. Volgens de president is er nog niets beslist: daarvoor is het nog te vroeg.

Gruwelmoord

De president stelt dat er in het rapport te lezen zal zijn wat de gevolgen zijn, wie die veroorzaakt heeft en wie achter de moord zit. Hij noemt de moord op de journalist ‘verschrikkelijk’. Khashoggi werd begin oktober vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul. Zijn dood leidde tot internationale verontwaardiging en diplomatieke commotie. Er gingen gruwelverhalen over de toedracht van zijn dood: zo zou zijn lichaam na de moord in stukken zijn gezaagd.

Geloofwaardig onderzoek

Voor de Europese Unie schept het nieuwe rapport hopelijk meer duidelijkheid over de omstandigheden van de moord. Ze vroegen al vanaf het begin om een ‘diepgaand, geloofwaardig en transparant onderzoek’, aldus een gezamenlijk persbericht.

Reageer op artikel:
Trump belooft ‘volledig’ rapport over dood Khashoggi
Sluiten