Metro
Metro Nieuws 15 nov 2018 / 05:15 uur

‘Test peuters van 2 jaar al op stress’

Peuters van één en twee jaar zouden al moeten worden getest op stress. Want kinderen die in hun eerste levensjaren last hebben van chronische stress, hebben op latere leeftijd grotere kans op gezondheidsklachten, zoals een burn-out.

Dat schrijft het AD. „We leven op een tijdbom”, stelt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Het centrum wil het stresshormoon opsporen bij kinderen onder de drie jaar om eerder te kunnen ingrijpen.

Lengte en gewicht

„Je kunt cortisol meten, een stresshormoon, bijvoorbeeld via het haar", zegt NCJ-adviseur Frans Pijpers. „Dat zouden we bij kleine kinderen naast het meten van de lengte en het gewicht moeten gaan doen."

Studenten gaan gebukt onder burn-outs en ook kinderen ervaren vaker hoge druk. Volgens het NCJ zijn veel van die klachten terug te leiden naar de eerste duizend dagen van hun jonge leven, ze rekent daarbij vanaf het begin van de zwangerschap.

Hersenen

Als kinderen in die periode, waarin de hersenen zich snel ontwikkelen, te veel stress ervaren, zijn ze ook op latere leeftijd vatbaarder voor stressgerelateerde klachten zoals een burn-out, depressie en hart- en vaatziekten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Test peuters van 2 jaar al op stress’
Sluiten