Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Sinterklaasintocht kan doorgaan

De landelijke intocht van Sinterklaas kan zaterdag volgens het huidige plan doorgaan en hoeft niet te worden aangepast. Dat heeft de rechter in Haarlem woensdag besloten. Er was een kort geding aangespannen, met als doel de intocht te laten verbieden.

Racistische elementen

Onder andere de gemeente Zaanstad en de publieke omroep NTR, die de intocht uitzendt, waren aangeklaagd. De rechter geeft aan dat hij de vorderingen van de stichting niet ontvankelijk vindt, omdat ze niet heeft voldaan aan belangrijke voorwaarden zoals tijdig overleg vooraf met de gedaagden. Hij kan er daarom geen inhoudelijk oordeel over vellen. Maar, voegt hij toe, als hij dat wel had gekund had hij de vorderingen afgewezen.

De stichting Majority Perspective had een verzoek ingediend, waarin ze vroegen om de in haar ogen „racistische stereotypering” van Zwarte Piet achterwege te laten. Ter verduidelijking zei Michael van Zeijl namens de stichting tegen Hart van Nederland dat ze in principe geen problemen hebben met de Sinterklaasintocht, maar wel met de racistische intocht die zaterdag plaats zal vinden. „Als de intocht van de racistische elementen ontdaan wordt, hebben wij er helemaal geen problemen mee”, aldus van Zeijl.

Roetveegpieten

De roetveegpieten die nu in plaats van de Zwarte Pieten zijn gekomen, zijn in de ogen van de stichting niet voldoende. Met de organisatie en het uitzenden van de intocht zou Nederland volgens hen indruisen tegen internationale verdragen tegen racisme. De rechter was echter van mening dat de figuur van Zwarte Piet al langzaam is aangepast en dat hiermee al afscheid wordt genomen van de ‘klassieke’ Zwarte Piet.

Majority Perspective vond dat de aangeklaagde partijen zich schuldig maakten aan het niet naleven van wetten en internationale verdagen. Het kort geding zorgde voor veel tegenstand vanuit het pro-Zwarte Piet kamp.

Beste volgers,Zoals voorspelbaar roept ons kort geding de nodige haat en agressie op waardoor agressieve pro-pieten…

Gepostet von Majority Perspective am Freitag, 9. November 2018

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sinterklaasintocht kan doorgaan
Sluiten