Metro
Metro Nieuws 29 nov 2018 / 05:40 uur

Openbaar vervoer bezorgd over boerkaverbod

Trein-, bus- en trambedrijven worstelen met het boerkaverbod. Het stilzetten van voertuigen wanneer iemand met een boerka instapt is iets wat ze niet zien zitten. Ook zijn ze bang dat de politie niet komt opdagen als daar om wordt gevraagd, schrijft het Algemeen Dagblad. 

Veiligheid

„Wij zijn voor de handhaving afhankelijk van de politie", vertelt secretaris Arjan Vaandrager van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), dat spreekt namens de negen grote ov-bedrijven. „Wat als de politie hieraan geen prioriteit geeft, zoals burgemeester Halsema van Amsterdam nu al heeft gezegd? Wanneer de politie niet komt opdagen, kan dat gevolgen hebben voor de veiligheid van ov-personeel.”

Vanaf 1 juli 2019 moet er een boerkaverbod voor openbaar vervoer, scholen en schoolinstellingen van kracht worden. Volgens Vaandrager zit er veel verschil tussen het ov en andere instellingen. „Scholen en ziekenhuizen zijn gebouwen waar altijd wel portiers of conciërges aanwezig zijn die in actie kunnen komen. Maar in het openbaar vervoer heb je te maken met rijdende bussen, treinen en trams. Het is lastig om voertuigen stil te gaan zetten.”

Vervoeren

Vakbond FNV is het ermee eens. „Het is niet aan buschauffeurs om het boerkaverbod te handhaven”, vindt FNV-woordvoerder Ron Sinnige. „Zij zijn er om mensen van A naar B te vervoeren. Iemand aanspreken op het niet hebben van een kaartje is heel wat anders, dat gaat over je taak als vervoerder. Het boerkaverbod heeft daar niets mee te maken.”

De afgelopen dagen is het boerkaverbod uitgebreid in het nieuws geweest, naar aanleiding van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Vrijdagavond zei ze het verbod niet te gaan handhaven in Amsterdam en geen prioriteit te geven aan de uitvoering ervan. Rotterdam en Utrecht volgden dat voorbeeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Openbaar vervoer bezorgd over boerkaverbod
Sluiten