Metro
Metro Nieuws 19 nov 2018 / 11:08 uur

Oostvaardersplassen herten mogen afgeschoten worden

De edelherten in de Oostvaardersplassen mogen worden afgeschoten. Dat heeft de rechter in Lelystad bepaald. Het schieten mag echter niet voor eind november beginnen.

Gebrek aan voedsel

De provincie Flevoland had Staatsbosbeheer opdracht gegeven tot het afschieten van honderden edelherten in het natuurgebied. Meer dan de helft van de kudde stierf afgelopen winter door gebrek aan voedsel. Met deze maatregelen moet dat worden voorkomen worden. Toch is het besluit niet onomstreden. Vijf natuurverenigingen hebben de opdracht aangevochten.

Volgens de rechter is de opdracht rechtmatig en kan deze in stand blijven. De natuurverenigingen vechten ook de vergunning aan die nodig is voor het afschieten, de zaak daarvoor dient op 29 november. De rechtbank wil het schieten uitstellen tot na die zitting.

Anticonceptie

Er zullen zo’n 490 herten in leven blijven, zo’n 1800 dieren zullen afgeschoten worden. Volgens de Raad voor Dierenaangelegenheden is er geen andere optie dan het afschieten van de dieren. Vangen en verhuizen zou namelijk te veel stress opleveren. Op lange termijn zou anticonceptie een optie kunnen zijn, de Universiteit Utrecht wil dat verder gaan onderzoeken.

Vorige winter leidde het voedseltekort in de Oostvaardersplassen tot uit de hand lopende demonstraties en is er uiteindelijk besloten tot bijvoeren. Dat ging in tegen het oorspronkelijke beleid van wilde natuur zonder menselijk ingrijpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oostvaardersplassen herten mogen afgeschoten worden
Sluiten