Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Nederlanders rijden meer kilometers dan ooit

We rijden meer dan ooit in ons land. In 2017 hebben Nederlanders 147,6 miljard kilometer afgelegd met hun personenauto’s, bestelauto’s, zware vrachtvoertuigen en bussen. Dat is 11,7 procent meer dan vijftien jaar geleden.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het onderzoeksbureau is het een nieuw record.

Meer personenauto’s

Personenauto’s legden vorig jaar de meeste kilometers af. In totaal reden deze voertuigen 119,1 miljard kilometer. Dat is 14,3 procent meer dan in 2002 en iets meer (0,4 procent) dan in 2016. „Deze groei hangt samen met een toename van het aantal geregistreerde personenauto’s. Met 9,1 miljoen auto’s lag dat vorig jaar ruim 20 procent hoger dan vijftien jaar geleden", laat het CBS weten.

Het aantal afgelegde kilometers per personenauto gaat niet gelijk op met de groei van het wagenpark. In 2002 bedroeg het aantal gereden kilometers per auto gemiddeld 13.700, vorig jaar was dat aantal gedaald naar 13.000 km. Vooral particulieren reden vorig jaar, vergeleken met 2002, minder met de auto (-6,2 procent).

Met bestelwagens wordt sinds 2002 ook veel meer gereden. In totaal ging het vorig jaar om 17,7 miljard kilometer, 6,8 procent meer dan 15 jaar geleden.

In tegenstelling tot personenauto’s en bestelauto’s is er minder gereden met zware vrachtvoertuigen en bussen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.