Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

May roept ministers bijeen om conceptakkoord #brexit

Groot-Brittannië verlaat in maart 2019 de Europese Unie en hiervoor moesten afspraken gemaakt worden met de EU. Medewerkers van de Britse premier Theresa May bevestigen dat er nu een conceptovereenkomst ligt. Deze overeenkomst zal woensdag behandeld worden in het lagerhuis.

The Sun meldt dat May haar belangrijkste ministers dinsdagavond om beurten laat langskomen. Ministers hebben eerder op de dag een update ontvangen over de vorderingen van de onderhandelingen. Ze kregen toen te horen dat er nog een ,,klein aantal” kwesties moet worden opgelost tussen de onderhandelaars, aldus de BBC.

https://twitter.com/BBCBreaking/status/1062383821016961024

Intensieve gesprekken

Een bron rond de regering had eerder tegen de BBC gezegd dat beide partijen de tekst op een ,,technisch niveau” hebben goedgekeurd na intensieve gesprekken deze week.

Britse en EU-onderhandelaars hebben een voorlopige overeenkomst bereikt over een van de grootste struikelblokken in de brexitonderhandelingen: de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Dat bericht de Ierse omroep RTÉ op basis van twee ingewijden.

Het is nog niet bekend wat er precies in het conceptovereenkomst staat. Hier wordt vermoedelijk woensdag meer over duidelijk.

Noord-Ierland

De grenskwestie geldt als een hoofdpijndossier in de onderhandelingen over de Britse uittreding uit de EU. Beide partijen willen voorkomen dat een zogeheten harde grens, met grensposten en controles, ontstaat tussen de EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland. Toch wordt al lang gepraat over wat voor regeling getroffen moet worden om dat te voorkomen.

Het is onduidelijk wat nu precies is afgesproken en hoe hard dat akkoord is. De onderhandelaars zouden het maandagavond eens zijn geworden en de tekst vervolgens naar Londen hebben gestuurd. Volgens de bronnen is het te vroeg om te zeggen dat de onderhandelingen al zijn afgerond.

Een BBC-verslaggeefster zegt van een bron te hebben gehoord dat er op ,,technisch niveau’’ een akkoord is bereikt over de ‘scheiding’ tussen de Britten en de EU.

Premier League

De Engelse voetbalbond FA wil het aantal buitenlandse spelers bij de clubs terugbrengen vanwege de Brexit. Ook wil de federatie de spelers uit eigen land meer de kans geven zich te ontwikkelen. Dat meldt de Britse krant The Times.

Volgens de krant krijgen de clubs het voorstel volgende week voorgelegd. Het aantal buitenlandse spelers zal moeten worden teruggebracht van maximaal zeventien naar twaalf. Dit seizoen hebben dertien clubs meer dan twaalf voetballers uit het buitenland in hun eerste selectie.

Als de clubs geen overeenstemming bereiken met de FA over de Brexit, kunnen ze worden geconfronteerd met een "no-deal" -scenario. Dit bekent dat alle EU-spelers zouden moeten voldoen aan dezelfde criteria die niet-EU-spelers nu hebben om een ​​werkvergunning te krijgen, aldus The Times.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.