Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Hoogzwangere koeien ondanks verbod naar de slacht

Wekelijks worden er zo’n vier hoogzwangere koeien naar het slachthuis gebracht. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Waarschuwingen en boetes

Het slachten van hoogzwangere koeien is verboden, maar gebeurt toch. Dat betekent dat op wekelijkse basis, volgroeide en levensvatbare kalven gedood worden. Het gaat namelijk om koeien die drachtig zijn van kalven van ruim acht of negen maanden oud. Na negen maanden is het kalf volgroeid.

Dit jaar deelde toezichthouder NVWA 189 waarschuwingen en boeten uit aan boeren, omdat ze een hoogzwangere koe naar het slachthuis stuurden. Sinds 2014 zijn hiervoor in totaal 894 boetes en waarschuwingen aan veehouders opgelegd.

Het slachten van hoogzwangere koeien is omstreden, de kalveren zouden namelijk al pijn voelen. Als een koe wordt geslacht, bloedt het dood. Hierdoor krijgt het ongeboren kalf geen zuurstof meer via de navelstreng en sterft het een verstikkingsdood in de baarmoeder. Dierenarts Frederieke Schouten van Caring Vets zegt tegen RTL dat men het er niet over eens is of de dieren dan al een bewustzijn hebben. „Maar je kan niet bewijzen dat ze geen bewustzijn hebben. Dus wat ons betreft zouden dieren in het laatste trimester van de dracht niet meer bij de slacht moeten komen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoogzwangere koeien ondanks verbod naar de slacht
Sluiten