Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Hondenspeeksel is gevaarlijk voor mensen’

Heb jij ooit een open wond gehad en gedacht van ‘goh, laat ik mijn hond er eens aan likken?’ Waarschijnlijk niet en je kan het ook maar beter uit je hoofd laten. Je wonden laten likken door je trouwe viervoeter kan fatale gevolgen hebben.

Tenminste dat stelt Guy Cornelis, emeritus microbiologie aan de universiteit van Namen, tegenover Het Nieuwsblad: „Laat nooit je handen likken door een hond.” Cornelis doet onderzoek naar het gevaar van hondenspeeksel voor de volksgezondheid.

Dodelijk voor de mens

Volgens Cornelis is het antwoord op de vraag welke hondenrassen mensen kunnen besmetten met hun speeksel heel simpel. „We kunnen op dit moment geen enkel hondenras uitsluiten. Van ongeveer alle hondenrassen heb ik voorbeelden gevonden over besmetting door speeksel.”

Cornelis haalt vervolgens enkele voorbeelden aan van slachtoffers die zijn overleden nadat zij gelikt waren door hun hond. Zo liet een man uit Oostenrijk zijn hond aan zijn handwond likken, hij overleed een paar dagen later in het ziekenhuis. In Canada liet een vrouw haar hond likken aan haar beenwond, ze ontwaakte uit een coma, maar haar ledematen waren geamputeerd.

„In het hondenspeeksel zit de bacterie capnocytophaga canimorsus. Die is ongevaarlijk voor de hond, maar dodelijk voor de mens. Een hele vreemde bacterie”, aldus de professor.

De bacterie werkt razendsnel

De symptomen hebben veel weg van griepverschijnselen: koorts, een algemeen gevoel van misselijkheid en soms braakneigingen. „Met die symptomen zal de arts je niet zo snel naar het ziekenhuis sturen. Doet hij het wel, dan zal een bloedonderzoek uitwijzen dat je besmet bent met hondenspeeksel. Maar vaak duurt het twee dagen eer de resultaten van het bloedonderzoek bekend zijn.”

De speekselbacterie werkt echter razendsnel en dus kan het tegen die tijd misschien al te laat zijn Sommige slachtoffers zijn gestorven binnen drie dagen na de besmetting. Het gevaar is niet aanwezig bij een hondenbeet. Dan gaan mensen namelijk sowieso naar het ziekenhuis.

Cornelis benadrukt dat niet ieder contact besmettelijk is en dat niet iedereen eraan doodgaat. „Maar neem geen risico. Dus: als je een wond hebt, raak dan geen hond aan. Niet alleen zijn snuit kan je ziek maken, ook zijn huid, want daar likt de hond geregeld aan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.