Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 19 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Gebruik caps lock is kwetsend voor studenten’

KOMT DEZE ZIN EEN BEETJE DREIGEND OVER? Voor journalistiekstudenten op Leeds Trinity universiteit blijkbaar wel. Docenten mogen niet langer kapitalen gebruiken in opdrachten omdat dit kwetsend zou kunnen zijn voor de aspirantjournalisten.

Overmatig gebruik van de caps lock zou faalangst aanwakkeren, in een memo wordt de docenten dan ook verzocht om de studenten op een vriendelijkere toon aan te spreken. Negatief en autoritair taalgebruik zou hierbij zoveel mogelijk vermeden moeten worden.

Snowflakes

Critici verbazen zich over het verzoek van Leeds Trinity University, zij stellen dat het verbod alleen maar verder bijdraagt aan de vorming van een verwende ‘snowflake’ generatie die niet met kritiek om kan gaan, zo schrijft de Britse Metro.

Volgens de memo zou een autoritaire uitleg negatieve gevolgen hebben. „Ondanks onze pogingen om opdrachten toe te lichten, kan een gebrek aan duidelijkheid angst aanwakkeren en studenten zelfs ontmoedigen om überhaupt aan de opdracht te beginnen." Even verderop valt te lezen dat het schrijven van volledige woorden in hoofdletters ervoor kan zorgen dat de opdracht moeilijker lijkt. En dit zou weer voor extra stress zorgen.

Ook op de universiteit zelf wordt de memo niet door iedereen goed ontvangen. Een medewerker vindt dat het gebruik van kapitalen nodig is om de belangrijke zaken in een opdracht extra te benadrukken. Daarnaast stelt de docent dat het onderwijssysteem intelligente studenten als kleine kinderen behandelt. „We bewijzen onze studenten geen enkele dienst met dit soort onzin."

Britse betutteling

Er lijkt een patroon te ontstaan in opmerkelijke verboden op Britse universiteiten. Op de universiteit van Kent werd het dragen van kwetsende kostuums tijdens Halloween in de ban gedaan zoals cowboy-outfits en sombrero’s. Door dit soort verkleedpartijen toe te staan zou ‘het recht op een veilige plek op de universiteit’ voor sommigen in het geding komen.

Ook op de Universiteit van Manchester was het raak; daar werd luidruchtig applaudisseren met handen verboden om mensen met hooggevoeligheid en angststoornissen te beschermen.

Een woordvoerder van Leeds Trinity verklaart dat de memo waarin vriendelijk taalgebruik wordt aangemoedigd geen verbod is maar meer een richtlijn. Zij stellen dat je met correct taalgebruik het allerbeste in de studenten naar boven kan halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.