Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 16 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Frankrijk gaat import palmolie en soja verbieden

Het Franse ministerie van Leefmilieu gaat de import op alle producten die te maken hebben met ontbossing van het tropisch regenwoud voor 2030 in de ban doen. Frankrijk moedigt de Europese Unie aan om een soortgelijk verbod te initiëren.

Zij menen dat de Europese Unie zijn verantwoordelijkheid moet nemen en als een blok nee moet zeggen tegen de import van producten als palmolie, soja, cacao en rundvlees uit Latijns-Amerika.

Ontbossing tegengaan

Volgens de Fransen is het verdwijnen van het tropisch regenwoud een wereldwijd probleem dat alleen maar kan worden opgelost wanneer westerse landen stoppen met alle producten die hiermee te maken hebben. Zij willen ontwikkelingslanden stimuleren om meer te gaan handelen in duurzamere producten om zich economisch te ontwikkelen. In het plan roepen zij Franse bedrijven en investeerders tevens op om groenere keuzes te maken in hun investeringen en beleggingen.

De Europese vraag naar landbouwproducten waarbij regenwoud moet wijken, is volgens de Fransen verantwoordelijk voor een derde van alle ontbossing wereldwijd. In Brazilië moeten de bomen van het Amazonegebied bijvoorbeeld plaatsmaken voor veeteelt om te voldoen aan de vraag naar rundvlees. In Afrika is vooral cacao een probleem en in landen als Indonesië en Maleisië wordt het regenwoud gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages.

Frankrijk hoopt dat de Europese Unie hun voorbeeld volgt. Concrete plannen om de ontbossing tegen te gaan zijn er nog niet in Brussel. Wel hebben een aantal landen, waaronder Nederland, een brief naar de Commissie gestuurd waarin ze pleiten voor een actieplan tegen ontbossing.

Brazilië en Indonesië

De beslissing van de Fransen komt niet uit het niets. Zij reageren onder meer op de plannen van de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Hij is voornemens om grote delen van de Amazone vrij te geven om zo ruimte te maken voor landbouw en veeteelt en er bovendien een snelweg doorheen zou willen bouwen. De EU is de op een na belangrijkste handelspartner van de Brazilianen en een importverbod zou de wind uit de zeilen kunnen halen.

Ook de ontbossing in Indonesië is een groot probleem, hier is vooral palmolie de boosdoener. Palmolie is een ingrediënt in heel veel alledaagse boodschappen zoals soepen, pizza, babyvoeding, chocolade, brood, koekjes en snacks. Ook zit het in cosmetica, zeep en schoonmaakartikelen. Vanwege de vraag naar producten met palmolie moet het regenwoud wijken. Ook worden er tropische bomen verwerkt tot papier. Vanwege het wegvallen van de bossen wordt onder meer orang-oetang met uitsterven bedreigd.

De Britse supermarkt Iceland loopt vooruit op het voornemen van de Fransen. Zij hebben dit jaar al alle producten van hun huismerk palmolievrij gemaakt. Een Kerstcommercial van de supermarkt werd onlangs verboden omdat deze te politiek gekleurd zou zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.