Metro
Metro Nieuws 7 nov 2018 / 05:35 uur

Democraten veroveren meerderheid in Huis VS

Het lijkt erop dat de Democraten een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden krijgen. Dat wordt door verschillende Amerikaanse nieuwsorganisaties gesteld, op basis van gedeeltelijke uitslagen.

Grotere meerderheid

De Republikeinen zouden wel de meerderheid in de Senaat behouden. Dat stellen dezelfde nieuwszenders. Op basis van die uitslagen zouden ze zelfs hun meerderheid vergroten. Een derde van de zetels stond op het spel.

In het lagerhuis moesten de Democraten 23 van de 435 zetels veroveren om een meerderheid te krijgen, wat nu dus gelukt lijkt te zijn. Dat is tegelijkertijd slecht nieuws voor president Donald Trump. Een meerderheid betekent namelijk meer macht voor de Democraten. Daarbij moet wel gezegd worden dat de Senaat belangrijker is dan het Huis: ze hebben in veel opzichten dezelfde bevoegdheden, maar het Huis is minder sterk.

Blokkade

Metro schreef eerder dat door het Huis te bemachtigen, de Democraten de gang van zaken in het Witte Huis veel beter zouden kunnen onderzoeken. Ook speciaal aanklager Robert Mueller, die Trump onderzoekt, zou zijn werk waarschijnlijk makkelijker kunnen blijven doen.

Als de Democraten ook de Senaat in handen hadden gekregen, hadden ze vrijwel alle politiek van Trump kunnen blokkeren. Hun eigen beleid kan dan echter weer geblokkeerd worden door Trump en dan zou er een impasse dreigen te ontstaan, met weinig ruimte om te onderhandelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Democraten veroveren meerderheid in Huis VS
Sluiten