Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

ChristenUnie wil leenstelsel afschaffen

„Ik zie een vermoeide, overbelaste generatie", aldus ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Hij wil zich met zijn partij hard gaan maken voor de millennial en het leenstelsel voor studenten afschaffen.

Langste tijd gehad

„De ChristenUnie heeft nooit wat in het leenstelsel gezien, wat ons betreft heeft het zijn langste tijd gehad”, zegt Segers tegen de Volkskrant. In deze coalitie ziet hij dat niet gebeuren, eerder de volgende kabinetsformatie. De halvering van het collegegeld noemt hij alvast een stap in de goede richting.

Segers vindt dat jongeren onder grote druk staan. Ze moeten presteren in studie en werk, hebben amper kans op een baan en wonen noodgedwongen nog vaak thuis bij hun ouders. Als gevolg ervaren ze stressklachten en is er een toenemend aantal burn-outs en zelfdodingen. Segers ziet een rol voor de overheid. Hij wil zich als politicus sterk maken voor de millennial en een manifest met aanbevelingen schrijven voor de overheid.

Steun in de rug

In 2015 werd de basisbeurs vervangen door het leenstelsel. Door die maatregelen zou op termijn een miljard euro vrijkomen om het hoger onderwijs te verbeteren. ChristenUnie en CDA drongen bij de kabinetsformatie tevergeefs aan op een terugkeer van de basisbeurs.

Segers vindt dat de overheid jongeren een steun in de rug moet geven. Zo moeten de wachtlijsten voor jeugdzorg en ggz worden weggewerkt en er moet aandacht komen voor verslaving aan alcohol, drugs en gokken. Ook moet het gat tussen vast en flexibel werk worden verkleind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.