Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 10 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Blokkade naar hoger beroep blokkeerfriezen verdwenen

Mocht geld een reden zijn geweest voor de zogenaamde blokkeerfriezen om in hoger beroep te gaan tegen hun taakstraffen, dan lijkt die blokkade als sneeuw voor de zon verdwenen. Ze kunnen rekenen op flink wat financiële steun.

Op het moment van schrijven is er al meer dan 70.000 euro opgehaald door sympathisanten. Dat is veel meer dan bij een eerdere inzamelingsactie. ,,Toen hebben we 43.000 euro bij elkaar gekregen met vijfduizend mensen. Nu hetzelfde bedrag met 1850 donateurs. Dat laat zien dat er veel onvrede en woede heerst over het vonnis”, zo constateert initiatiefnemer Robin van Prattenburg tegenover De Telegraaf.

Dave Roelvink

,,Mensen zien dat deze uitspraak gewoon niet te rijmen is met andere vonnissen”, denkt Van Prattenburg. „Ik noem maar de zaak van zoon Dave van Dries Roelvink, die met drank op 180 kilometer per uur rijdt en zich verzet bij aanhouding. Hij krijgt maar veertig uur taakstraf en een geldboete. Ik snap goed dat de rechter Douwes en de anderen niet kan vrijspreken, omdat een groot deel van Nederland achter hen staat. Maar een straf moet wel proportioneel zijn.”

Jenny Douwes – die als ‘aanstichter van de blokkade’ de zwaarste straf kreeg – weet ook niet wat ze meemaakt. ,,Mensen geven meer dan bij de vorige actie. Toen was het ruim acht euro gemiddeld, nu twintig. Ze zijn boos.’’

Overigens is die 70.000 nog niet helemaal genoeg, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd. ,,Het geld is nodig voor advocaten’’, zo legt Douwes uit. ,,Maar ook voor eventuele schadevergoedingen en het regelen van oppas tijdens het uitvoeren van taakstraf. Ik denk dat we wel een ton nodig hebben.’’

De bloedraad

Een gulle gever laat via de crowdfunding zelfs 1.500 achter. ,,Dank voor het beschermen van de Nederlandse cultuur", zo luidt zijn commentaar. Andere donateurs laten vooral hun afgunst blijken over de groep die anti-Zwarte Piet is. ’Inquisiteurs’, ’de bloedraad’, ’grachtengordel-kromspraak’ en ’een globalistische agenda van de VS’ zijn een paar van de termen waarmee wordt gestrooid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.