Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 nov 2018 / 12:43 uur

2018 was een van de warmste jaren ooit

Dat het warm was dit jaar hebben we de afgelopen maanden wel gemerkt. Zelfs nu is het voor de tijd van het jaar warmer dan normaal. 2018 komt waarschijnlijk qua gemiddelde temperatuur op de vierde plaats van warmste jaren ooit terecht.

Opwarming van de aarde

Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) is dat teken dat de opwarming van de aarde doorzet. Ook dit jaar steeg de zeespiegel, warmde het water in de oceanen verder op en smolt het poolijs. De gevolgen hiervan merkten we in de vorm van extreme weersomstandigheden, die een spoor van vernieling veroorzaakten op alle continenten.

De gemiddelde temperatuur van 2018 lag in de eerste tien maanden bijna een graad boven de basis, de periode voor de industriële revolutie. WMO geeft aan dat de wereld niet op koers ligt, wat betreft de doelen om de opwarming tegen te gaan. Secretaris-generaal Petteri Taalas benadrukt wel dat „wij de eerste generatie zijn die de opwarming van de aarde volledig begrijpt". Maar, voegt hij toe, „we zijn ook de laatste generatie die in staat is er iets aan te doen".

Het WMO denkt dat de wereldtemperatuur tegen het einde van de eeuw met drie tot vijf graden Celsius gestegen is, als er niets veranderd aan de uitstoot van broeikasgrassen.

Reageer op artikel:
2018 was een van de warmste jaren ooit
Sluiten