Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Vrijspraak voor brandmerken kinderen

Mark M., jeugdleider van een scoutingclub in Goes die daar tijdens een zomerkamp drie kinderen brandmerkte, is donderdag vrijgesproken omdat er volgens de rechter geen vooropgezette bedoeling was om de kinderen te brandmerken. De rechtbank in Middelburg bepaalde dat scoutingleider Mark B. (23) weliswaar onvoorzichtig was geweest tijdens een ontgroeningsritueel maar dat hij geen opzet heeft gehad om de kinderen te verwonden

Het openbaar Ministerie (OM) eiste een gevangenisstraf van zeven maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De rechter kon de man echter niet veroordelen voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, omdat deze handeling niet in de tenlastelegging was opgenomen. De jeugdleider werd alleen verdacht van het brandmerken van de kinderen.

Echt pijn

Het gaat om twee jongens en een meisje in de leeftijd van 12 tot 14 jaar. B. brandmerkte ze tijdens een zomerkamp in België met de letters F en N. De afkorting van de scoutingclub: Frans Naerebout.

De 23-jarige jeugdleider ontkent. „Hij had niet door dat het brandijzer warm was”, aldus zijn advocaat tegenover RTL Nieuws. Het schreeuwen van de kinderen zou bij het spel hebben gehoord. Zijn advocaat vervolgt dat zijn cliënt niet doorhad dat de kinderen echt pijn hadden. Hij vroeg om vrijspraak.

Geen arts

Na het incident werd het kamp niet stilgelegd. De kinderen werden niet naar het ziekenhuis gebracht en kregen slechts enkele pillen tegen de pijn en een zalfje tegen de wonden, met als gevolg dat de kinderen grote blaren kregen op hun rug.

Toen het kamp bijna ten einde liep kwamen bestuursleden erachter wat er was gebeurd. Een woordvoerder van Scouting Nederland liet eerder al weten dat er toen direct actie is ondernemen. Zo werd de jeugdleider weggestuurd en op non-actief gezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.