Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 17 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Uitzetting voorkomen door non-stop kerkdiensten

Een aantal kerken in Amsterdam vergadert vandaag om te kijken wat ze kunnen doen om uitgeprocedeerde asielkinderen te helpen. Zij worden namelijk uitgezet. De kerken overwegen een estafettedienst te houden.

Dat idee is ontstaan door de zaak van de 21-jarige Armeense Haarpi Tamrazyan, die het land uit moet. Om dat te voorkomen zit ze al drie weken met een een aantal familieleden in een kerk in Katwijk.

‘Niet over mijn hart verkrijgen’

De dominee van die kerk, Folkert Rinkema, zegt tegen de Volkskrant dat hij de wet moet gehoorzamen, maar het ook als een plicht voelt de Armeense te helpen: ,,Als ik me voorstel wat de in Armenië politiek actieve vader van dit gezin te wachten staat als hij wordt uitgezet, dan kan ik het als christen niet over mijn hart verkrijgen dat te laten gebeuren”, zegt hij in de krant.

In de wet staat geregistreerd dat kerkdiensten niet door politie en andere overheidsdiensten overvallen mogen worden. Daarom is het idee ontstaan om een estafettedienst te houden voor de asielkinderen. Die kunnen dan niet worden weggehaald.

Misbruik

Of dit een goede oplossing is, daar wordt over getwijfeld. Zo zouden kerken namelijk geen misbruik mogen maken van die wet. Toch kijken vijf kerken in de hoofdstad nu naar de mogelijkheden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.