Metro
Metro Nieuws 12 okt 2018 / 12:53 uur

Taak- en celstraffen geëist tegen blokkeerfriezen

De eerste eisen van het Openbaar Ministerie (OM) tegen de blokkeerfriezen worden bekend gemaakt in de rechtbank. Dat zal niet op geldboetes uitlopen, aldus officier van Justitie Peter van der Spek.

Het OM heeft cel- en taakstraffen geëist tegen de 34 blokkeerders. Tegen een verdachte die dwang had gebruikt tijdens de blokkade, is een halfjaar cel waarvan drie maanden voorwaardelijk geëist. Voor een overgroot deel van de verdachten is een taakstraf van 120 uur gevraagd, een enkeling hoorde 150 uur tegen zich eisen. Een kleinere rol was goed voor 80 uur taakstraf.

De vrouw die verdacht wordt van opruiing heeft 240 uur taakstraf tegen zich horen eisen. Ook wordt gevraagd om drie maanden voorwaardelijke celstraf. Het wordt Jenny D. kwalijk genomen dat ze anderen heeft aangezet tot strafbare feiten, mensen die nog nooit met justitie in aanraking waren geweest. Ook het interview dat D. tijdens de intocht gaf voor het lege vak waar de anti-Zwarte Piet-demonstranten nooit waren aangekomen, wordt haar kwalijk genomen. Het OM sprak van minachting. „Ze vierde daar haar triomf”, zei de officier van justitie.

Buiten de rechtszaal hebben zich tientallen mensen verzameld, ter ondersteuning van de Friezen binnen. Het Fries volkslied werd luidkeels meegezongen.

‘Mooi, dat chauvinisme’

Daar laat ‘opruier’ Jenny D. weten blij te zijn dat ze de celstraf heeft weten te voorkomen. „Het was imposant", aldus een vrouwelijk lid van de Zwarte Pieten Actiegroep die bij de groep stond. De pro-Zwarte Pieten-demonstranten, die niet uit Friesland komen, staan al de gehele week met spandoeken bij het rechtsgebouw. „Geleidelijk kwamen er vanmiddag steeds meer mensen voor het hek staan. Mooi, dat chauvinisme. Ik had mee willen zingen, maar kende de tekst niet."

Vorig jaar wilden de blokkeerders een demonstratie tegenhouden van anti-Zwarte Piet-activisten. Zij waren namelijk onderweg naar de intocht van Sinterklaas in Dokkum. De drie bussen waarin ze zaten werden eerst op de A6 en later op de A7 tot staan gebracht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Taak- en celstraffen geëist tegen blokkeerfriezen
Sluiten