Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Steeds vaker kiest zorgmedewerker voor zzp-schap

Werknemers in de zorg nemen steeds vaker ontslag om vervolgens als zelfstandige aan het werk te gaan. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. In de eerste negen maanden van dit jaar schreven zo’n 10.000 mensen zich als zorg-zzp’er in, 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het zijn vooral mensen die het gehad hebben met de werkdruk, de administratieve lasten en de omstandigheden bij hun werkgever. Als zzp’er zijn ze juist steeds meer in trek, aangezien in de zorg sprake is van grote krapte op de arbeidsmarkt. Ze kunnen daardoor hoge tarieven vragen.

Problemen

De ontwikkeling stelt zorginstellingen voor hoge loonkosten. In 2017 liepen de kosten voor het inhuren van zzp’ers in ziekenhuizen en gehandicaptenzorg met ruim 17 procent op, in de ouderenzorg met 16,4 procent en in de ggz met 11 procent.

De hoge loonkosten voor de inhuur van zzp’ers als gevolg van een personeelstekort hebben bij het MC Slotervaart in Amsterdam geleid tot de huidige problemen. Dat ziekenhuis heeft samen met vier Flevolandse ziekenhuizen dinsdag uitstel van betaling aangevraagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Steeds vaker kiest zorgmedewerker voor zzp-schap
Sluiten